Demokrati / Kenya

En urovekkende utvikling

Torhild Breidlid. Foto: Privat

Skrevet av Torhild Breidlid.

I dag vil nok en gang kenyanere gå til valglokalene for å stemme på landets neste president, men valgdeltagelsen vil bli betraktelig lavere enn sist. Enorme ressurser har blitt brukt, og mange menneskeliv gått tapt, som en konsekvens av prosessen med å få på plass et nytt valg. Nyvalget ser imidlertid ut til å bli langt fra fritt og rettferdig.

Det hele startet 1. september, da sjefsdommer David Kenani Maraga sammen med sine meddommere i Høyesterett annullerte valgresultatet fra 8. august. Valget hadde resultert i at den sittende presidenten Uhuru Kenyatta nok en gang vant over opposisjonskandidaten Raila Odinga.

Annullering uten sidestykke

Avgjørelsen overrasket en hel verden, og er ekstraordinær i Kenya og på det afrikanske kontinentet.

Å annullere et presidentvalg der den sittende presidenten vant valget, var ikke et forventet trekk i det tøffe politiske klimaet i Kenya, og det dertil av en domstol som til stadighet blir utsatt for trusler av den politiske eliten.

Høyesterettsdomstolen hevdet at valgkommisjonen (IEBC) ikke hadde handlet i tråd med Grunnloven og valgloven. Valgresultatet ble derfor dømt ugyldig, og IEBC fikk i oppgave å organisere og gjennomføre et nytt valg i streng overensstemmelse med Grunnloven og gjeldende valglov innen 60 dager.

Problematiske observatøruttalelser

Kenyatta aksepterte avgjørelsen, men kalte samtidig dommerne for kjeltringer styrt av korrupte karteller – og lovet å ‘fikse’ domstolen hvis han ble gjenvalgt.

Avgjørelsen kom som et slag i ansiktet for en rekke internasjonale observatører som AU, EU og Carter Center, som i etterkant av valget hadde rost IEBC for deres arbeid med å sette i gang en omfattende og fungerende valgprosess, til tross for utfordrende forhold. Disse uttalelsene kom like etter valget og var basert på foreløpige analyser, men var etter min mening høyst problematiske fordi de bidro til å legitimere en dysfunksjonell valgprosess.

36122267674_3b5ebb7f9a_z (1)

Opposisjonsleder Raila Odinga feirer med tilhengere utenfor høyesterett etter at valgresultatet ble erklært ugyldig i Nairobi, Kenya, 1. september 2017. Foto: Flickr commons/africanewschannel

Stilte valgobservatørene lavere krav til valgprosessen fordi valget foregikk i et afrikansk land? Eller var de redde for nye etniske opptøyer à la valgopptøyene i 2007, som resulterte i tusenvis av drepte og internt fordrevne? Som en følge av valgvolden i 2007 ble blant annet Kenyatta tiltalt for Den Internasjonale Straffedomstolen i Haag (ICC). Vitner som plutselig ‘forsvant’ eller døde, førte imidlertid til at ICC henla saken.

Motkandidaten trukket seg

Dommerne i Høyesterett var modige, for å gå imot styresmaktene i Kenya kan koste deg livet.

En uke før valget ble Chris Msando, leder av Informasjon, Kommunikasjon og Teknologi ved IEBC, funnet drept og torturert i en skog i utkanten av Nairobi. Mye tyder på at drapet var politisk motivert, og opposisjonspolitikeren Raila Odinga hevdet at Msando ble drept for å muliggjøre hacking av det elektroniske valgsystemet. For noen var det viktig å sørge for at ‘riktig’ kandidat ble valgt, og Msando kunne tydeligvis ikke gi slike garantier.

Domsavgjørelsen var en milepæl for demokratiet i Kenya, men spørsmålet nå er: klarer IEBC å gjennomføre et fritt og rettferdig valg denne gang?

Det trodde ikke Raila Odinga, som 10. oktober trakk seg fra valgkampen. Han hevdet at IEBC ikke har fått på plass de nødvendige reformene som skal sikre et fritt og rettferdig valg. Han henviste også til en domsavgjørelse fra 2013 som sier at hvis en kandidat trekker seg, må nominasjonene til presidentvalget starte på nytt, noe som betyr at valget må utsettes.

Roselyn Akombe, en kommisjonær ved IEBC, har også trukket seg. Hun hevder at IEBC har vært utsatt for trusler og politisk innblanding som gjør at valget 26. oktober ikke kommer til å bli troverdig. Samme dag flyktet hun til New York i frykt for sitt eget liv.

Trolig ikke uavhengig valg

Det er en velkjent hemmelighet at IEBC i Kenya er politisert, og lederen Wafula Chebukati har innrømmet at IEBC er dypt splittet av politiske skillelinjer. Det har gjort det vanskelig å få på plass nødvendige reformer.

Dagen etter at Odinga trakk seg, vedtok imidlertid Jubilee (partiet til Kenyatta) en lov i Parlamentet som sier at hvis en kandidat trekker seg, vil den andre kandidaten automatisk vinne. Dette har ført til voldsomme protester og gatekamper.

På onsdag skulle høyesterett hastebehandle et krav om at valget måtte utsettes på bakgrunn av at IEBC ikke var i stand til å holde et troverdig valg. Da bare to av fem dommere møtte opp, kunne ikke saken behandles. Trusler og voldsangrep mot dommerne har gjort høyesterett handlingslammet.

Odinga har oppfordret hans tilhengere til å boikotte valget i dag, og mange frykter at
omfattende etnisk valgvold igjen vil ramme Kenya.

En domsavgjørelse som satte spørsmålstegn ved det kenyanske valget, var en tøff og viktig dom. Men det er vanskelig å motsette seg den politiske eliten i Kenya, som utøver sin innflytelse over en rekke institusjoner og mennesker ved hjelp av trusler og vold for å kunne beholde makten. Går du imot styresmaktene, vil du mest sannsynligvis ende opp som avdøde Chris Msando.

Med en slik virkelighet er det dessverre vanskelig å se for seg et fritt og rettferdig valg i dag.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s