Barns rettigheter / Menneskerettigheter / Norge / Valg 2017

Valg 2017 – SVs innlegg til MRbloggen

11. september 2017 er det Stortingsvalg. 11. september skal du bestemme hvilken politikk du mener er riktig å følge de neste fire årene. MRbloggen har bedt alle partier som stiller til valg om å skrive om et tema innenfor menneskerettigheter som opptar partiet. Her er Sosialistisk Venstrepartis bidrag. 

Hilsen redaktørene

sv_logo_rgb_med_300x300

SVs logo. Foto: sv.no

Skrevet av Kari Elisabeth Kaski, Oslo SVs førstekandidat til Stortinget. Menneskerettigheter er ikke bare en forutsetning for å oppnå rettferdig fordeling av makt og ressurser, men også en grunnleggende del av å sikre fred og stabilitet.

 

Norge har lenge vært sett på som en pådriver for menneskerettigheter internasjonalt. Men i denne stortingsperioden slår dette ryktet sprekker. Regjeringen har tatt til orde for å se på muligheten for å reforhandle flyktningkonvensjonen. Erna Solberg har vært pinlig taus i møte med alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kina og Liu Xiaobos død. Regjeringen fortsetter å internere barn som skal returneres, og har kjempet mot forpliktende tekst om aldri å fengsle barn. Regjeringen har gått i mot å ratifisere tilleggsprotokollen til blant annet barnekonvensjonen, konvensjonen om sosiale og økonomiske rettigheter og konvensjonen om personer med nedsatt funksjonsevne. For å nevne noe.

SV ønsker å snu dette. Vi ønsker at Norge igjen skal bli en pådriver for menneskerettigheter internasjonalt. Vi vil at Norge skal faktisk følge anbefalingene til UNCHR og FNs høykkomissær for menneskerettigheter, vi ønsker å ta initiativ for å sikre et internasjonalt forbud mot dødsstraff, og i større grad støtter opp om menneskerettighetsforkjempere.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Kari Elisabeth Kaski. Foto: sv.no

Men hvis jeg skal velge en sak jeg vil kjempe for i menneskerettighetsspørsmål hvis jeg kommer inn på stortinget, så er det å sikre barns grunnleggende menneskerettigheter. Her har denne regjeringen sviktet. For det første vil jeg prøve å få et flertall med på å ratifisere tilleggsprotokollen til barnekonvensjonen. Det innebærer at FNs barnekomite kan motta klager dersom barn i Norge mener barnekonvensjonen er blitt brutt, og deretter gi anbefalinger for hvordan Norge skal løse dette. Det burde være selvsagt at Norge skal slutte seg til, men flertallet på Stortinget har motsatt seg dette. I tillegg vil jeg kjempe for at Norge faktisk skal bli en pådriver for å få på plass forpliktende tekst som forbyr fengsling av barn. Det er også noe som burde være selvsagt at Norge kjemper for, men hvor denne regjeringen har motarbeidet det. Og ikke minst ønsker jeg å kjempe mot returer av asylbarn til soner der FN sier det faktisk ikke er trygt, som Afghanistan.

 

Menneskerettigheter er ikke noe som står i veien for, eller gjør det vanskelig, for oss politikere å gjøre jobben vår. Menneskerettigheter er grunnlaget og en ledestjerne for hvordan samfunn vi ønsker å bygge. Jeg gleder meg til å komme på stortinget og være en del av et parti som igjen vil sette dette spørsmålet på dagsorden. Ikke for å sette menneskerettighetene til side, men for å styrke gjennomføringen av dem ytterligere.

En tanke om “Valg 2017 – SVs innlegg til MRbloggen

 1. At Norge er en MR-pådriver er nok en myte mer enn fakta. For Norges største minoritet, funksjonshemmede, har det aldri stemt at Norge har vært en pådriver. Tvert imot, har Norge vært blant de få land som motarbeidet at CRDP skulle en gang for alle slå fast at vi har samme grunnleggende menneskerettigheter som alle andre borgere.
  Vi oppfordrer deg til å lese våre innlegg her på MR-bloggen og også i Dagbladet. For oss som kjemper for funksjonshemmedes menneskerettigheter, har alle partier sviktet fatalt. SV satt i den rødgrønne regjeringen som fant det nødvendig å levere reservasjoner til CRPD ved ratifiseringen. Disse reservasjonene innebærer at Norge forbeholder seg retten til å umyndiggjøre og bruke tvang mot mennesker på grunnlag av funksjonsnedsettelse i strid med CRPD. Den rødgrønne regjeringen nektet å bringe vergemålsloven i samsvar med CRPD. SV hadde også to likestillingsministere som ignorerte oss totalt, og som ikke engang ville møte oss som fronter kampen mot diskriminering og menneskerettigheter.
  Funksjonshemmede er vel den befolkningsgruppen som i størst grad mangler et parti som faktisk lover å oppfylle CRPD, dvs. erkjenne at funksjonshemmede har de samme grunnleggende rettigheter til frihet fra tvang og tortur, rettslig handleevne og rett til likhet for loven. For det er faktisk dette vi kjemper for.
  Mens partiene klandrer hverandre for å svikte flyktninger, barn i utsatte situasjoner og være ministeren for utvalgte minoriteter, er det en ting vi kan være sikre på;
  ingen partier kjemper om å være partiet som virkeliggjør likestilling for oss, selv om vi utgjør 17-20 % av befolkningen.
  Skiftende regjeringen der alle de 7 større partiene har fått vise hva de står for de siste 12 år, har faktisk gjort det mer krystallklart enn vi kunne forestille oss i våre mest realistiske fantasier: funksjonshemmede er fortsatt annenrangsborgere og det plager ikke de som til enhver tid styrer.

  Stopp Diskrimineringen står alltid til rådighet for politikere som vil gjøre en forskjell.
  Her er vårt utspill:
  http://www.dagbladet.no/kultur/myten-om-norge-som-foregangsland-pa-menneskerettigheter/63949573
  Her er UDs svar:
  http://www.dagbladet.no/kultur/vi-prioriterer-menneskerettigheter/63961465
  Og vårt tilsvar til UD:
  http://www.dagbladet.no/kultur/udnbspbekrefter-at-norge-ikke-er-et-foregangsland/63970807

  Liker

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s