Menneskerettigheter / Midtøsten / Qatar / Uncategorized / Ytringsfrihet

Krisen i Qatar truer pressefrihet i hele den arabiske verden

<av Espen Lütken, redaktør MRbloggen>

picture

Espen Lütken (bilde: privat)

Bakgrunnen

Den 5. juni i år ble Qatar pålagt en land-, sjø-, luft- og diplomatisk blokade av Saudi Arabia, Egypt, Bahrain og De forente arabiske emiratene. Det vil ikke være å ta i at dette har skapt en av de største diplomatiske krisene i gulfen på flere tiår.

Etter lang misnøye med Qatars politikk kom de med 13 absolutte krav. Qatar skulle stoppe diplomatisk kontakt med Iran, fjerne Tyrkias militærbase i landet, slutte å støtte en liste av terrororganisasjoner, fjerne støtten til politisk opposisjon i blokadelandene og en rekke andre krav. Det er mye som kan granskes og diskuteres rundt denne situasjonen—hvem har gjort hva og hvorfor, men uansett hva man synes om blokaden og om Qatar, så har to av kravene satt press på pressefrihet i hele den arabiske verden:

Krav 3: Steng mediehuset Al Jazeera og dets filialer rundt om i verden

Krav 4: Steng en rekke andre mediekanaler som Qatar finansierer, inkludert Arabi21, Rassd, Al-Araby Al Jadeed og Middle East Eye.

Fokuset i denne artikkelen vil være på Krav 3. Emiratene har den siste uken gitt indikasjoner på at kravet om stenging kan potensielt endres til fundamental reform og restrukturering. Fra et pressefrihetsstandpunkt er det liten forskjell.

al jazeera english newsroom

Al Jazeera English, newsroom (bilde: Flickr all creative commons)

Al Jazeera

Kanalen i fokus er et av verdens største mediehus med et publikum av proklamerte 310 millioner husstander rundt om i verden. Den har både en uavhengig arabisktalende kanal og en uavhengig engelsktalende kanal som ble opprettet av stort sett tidligere BBC nyhetsankre i 2006. Til tider kan det være store forskjeller i dekningen mellom de to kanalene, og mye av kritikken rundt Al Jazeeras antatte støtte til politisk islam blir ikke rettet mot den engelsktalende biten.

Da Al Jazeera ble opprettet i 1996 var nyhetsbildet i den arabiske verden generelt, og gulfen spesielt, preget av statlige kanaler som på sitt beste informerte sine medborgere om politiske avgjørelser, og på sitt verste var et direkte verktøy av myk makt som støttet regionens diktatorer, presidenter og prinser. Al Jazeera snudde opp ned på dette, og selv om den er blind mot Qatari myndigheter, så plutselig hadde arabere en kanal som åpent diskuterte korrupsjon, rettigheter for kvinner, og for første gang fikk se Israelske embedsmenn presentere deres side. De var et av få nyhetskilder som fikk filme Taliban sin ikonoklastiske ødeleggelse av Bamiyanbuddhaene, og ble kjent for verden da de publiserte videoappellen fra Osama Bin Laden etter 9/11.

I det siste punktet ligger mye av kontroversen. Der kanalen selv mener de presenterer alle synspunkter mener mange andre at de er et talerør for politisk islam. For Gulfen, men spesielt for Egypt, gir kanalen en mulighet for Det muslimske brorskap å spre sine ideer. Ved å publisere intervjuer med topp-personer i IS, Hamas og Al-Qaeda kan det virke som at Al Jazeera er et verktøy for terrorisme. Under den arabiske våren var det konstante live-sendinger fra Tahrirplassen og mye tid ble brukt på partiet til den nå avsatte presidenten Mohamed Morsi. Et nyhetsanker har til og med indirekte foreslått etnisk rensning av Syrias Alawittbefolkning—sekten til President Bashar al-Assad. Noe som er forkastelig uavhengig av hva man synes om den nåværende krisen eller ikke.

Flere millioner vil miste tilgang til åpen debatt.

Etter tjue år med sendinger er Al Jazeera fortsatt et av få instanser der arabere faktisk kan sette seg ned og se folk diskutere både positive og negative sider ved alle slags viktige emner. Gulfen er ikke kjent som en oase av ytringsfrihet og mediebildet i dag er ikke veldig ulikt det bildet som ble tegnet ovenfor. Saudi Arabia pisker og fengsler bloggere og sensurerer politisk opposisjon.

Når en stat (eller som i dette tilfelle, flere stater) går sammen for å kreve stenging av en nyhetskanal er det mer på gang. I dette tilfellet har hver stat sin egen agenda, og her er araberverdens største nyhetskanal en krigsskade maktkonsolidering etter opptøyene i 2011, deres ønske om å begrense Iransk påvirkning i regionen og samtidig en lett måte å fjerne den stemmen som faktisk informerer deres borgere om hva de statlige nyhetskanalene utelukker. Situasjonen er nesten som at Danmark og Sverige skulle rotte seg sammen for å kreve at Norge skulle stenge NRK på grunn av ufordelaktig og kontroversiell reportasje.

Det er lett å skrike Fake News i 2017, men denne gangen kan ikke myndighetene få viljen sin. Da vil 310 millioner husholdninger miste tilgang til åpen debatt. Vesten vil miste dets beste informasjonskilde om hva som pågår i den delen av verden. Gulfens mest konservative og nedtrykkene regimer vil få fjernet åpen debatt over natta. For å støtte pressefrihet ikke bare i Qatar, men i hele den arabiske verden, må vi støtte Al Jazeera!

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s