Europa / Helse / Kvinners rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Menneskerettigheter

Prislappen på et ødelagt sexliv

<av Kristel Jüriloo, jurist og en av MRbloggens redaktører>

Kristel

Kristel Jüriloo (bilde: privat)

I sommer vant en portugisisk kvinne – Maria – en årelang kamp i domstolene. Hun fikk endelig erstatning for en medisinsk svikt som ødela hennes sexliv. Ifølge Høyesterett i Portugal var ikke sexlivet hennes så viktig siden hun var over 50 år og allerede hadde fått barn. Den europeiske menneskerettsdomstolen var uenig.

Historien om Maria

Maria er 72 år og bor i Bobadela, et lite sted i Portugal med under 500 innbyggere. Maria giftet seg og fikk to barn. I 1993 ble hun innlagt på gynekologisk avdeling på et sykehus i Lisboa. Legene hadde funnet ut at hun hadde bartholinitt.

Alle kvinner har en stor kjertel under slimhinneoverflaten på hver side av skjedeinngangen. Disse kjertlene kalles bartholinske kjertler. Ved samleie, er det disse kjertlene som produserer væsken som smører skjeden. Hvis det oppstår en infeksjon i kjertelen, kalles det bartholinitt. Behandlingen er å tømme kjertelen for puss. Kjertelen kan bli så stor og smertefull at det blir vanskelig å sitte og gå. Hvis det ikke er mulig å behandle sykdommen ved å tømme kjertelen, tilbys det en operasjon som varig forebygger tilbakefall.

Skjermbilde 2017-08-06 kl. 13.17.15

Illustrasjonsbilde av ca. hvor en av de bartholinske kjertlene sitter (bilde: Flicr commons)

Maria fikk operert bort begge kjertlene i 1995. Men etter operasjonen, hadde hun intense smerter. Det var smertefullt å gå og sitte og hun tisset og bæsjet ofte på seg. Hun var heller ikke i stand til å ha samleie. På grunn av dette, ble hun alvorlig deprimert, isolerte seg og fikk tanker om selvmord.

Ved et besøk på en privat klinikk, oppdaget Maria at legen som opererte henne, hadde skadet en viktig nerve: pudendusnerven.

Pudendusnerven sørger for at vi har kontroll over muskulatur i bekkenet, over vannlating og tømming av avføring. I tillegg gir den følsomhet til klitoris og kjønnsleppene.

Sex er ikke så viktig for en eldre kvinne

Maria gikk til søksmål og krevde erstatning og oppreisning. Hun fikk begge deler i den første domstolen. Domstolen uttalte at kirurgen hadde gjort en feil og ødelagt pudendusnerven under operasjonen.

Portugisiske myndigheter klaget imidlertid videre til Høyesterett. Dommerne i Høyesterett i Portugal mente at hun hadde fått urimelig mye i erstatning og oppreisning. Dommerne sa at vi ikke må glemme at kvinnen ble operert da hun allerede var 50 år gammel og hadde to barn. Ifølge dommerne er 50 år en alder da sex ikke er så viktig lenger og at betydningen av sex blir ytterligere mindre med alderen.

Kvinners seksualitet handler om mer enn å bære frem barn

Kvinnen tok saken til den europeiske menneskerettsdomstolen (forkortet EMD). Kvinnens advokat mente at Høyesterett i Portugal hadde diskriminert Maria både på grunn av hennes alder og fordi hun var en kvinne. Staten viste til at domstolen ikke hadde ment å diskriminere Maria – dommerne hadde bare uttalt seg på en uheldig måte.

Ifølge dommerne i EMD, skal det svært mye til før ulik behandling av kvinner og menn skal være tillatt. Dommerne i EMD mente at dommerne i Høyesterett i Portugal var sexistiske fordi de satt ned erstatningen til Maria på grunn av hennes alder og fordi hun hadde fått to barn. Kvinners seksualitet handler om mer enn å bære frem barn. Dommerne i EMD viste også til Kvinnekonvensjonens artikkel 5. Der står det at stater må bekjempe kjønnsbaserte stereotypier og fordommer. Slike stereotypier eller fordommer kan for eksempel være at kvinner ikke har like mye glede av å ha sex som det menn har.

Skjermbilde 2017-08-06 kl. 13.19.19

Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg (bilde: Wikimedia commons)

Menn behandles annerledes

Videre sa dommerne i EMD at de ikke kunne la være å legge merke til hvordan Høyesterett i Portugal hadde behandlet lignende saker som gjaldt menn. En sak fra 2008 gjaldt en 59 år gammel mann som hadde blitt impotent på grunn av en feil under en operasjon. De portugisiske dommerne uttalte at dette førte til en radikal endring av livet til mannen og ga ham over 200 000 euro i erstatning. En sak fra 2014 gjaldt en 55 år gammel mann som ble feilaktig diagnostisert med kreft og fikk fjernet prostataen. De portugisiske dommerne uttalte at dette hadde en varig effekt på sexlivet hans og at en erstatning på 100 000 euro var rimelig. Til sammenligning var prislappen på Marias sexliv bare 50 000 euro selv om hun var yngre enn disse mennene.

EMD konkluderte at Portugal hadde brutt Marias menneskerettigheter. I den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 8 står det at alle har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv. Privatliv omfatter også helse og sexliv. I artikkel 14 i tilleggsprotokollen til konvensjonen, står det at det er forbudt å diskriminere på grunn av blant annet kjønn og alder. Diskriminering er å behandle noen dårligere, uten en saklig grunn, på grunn av blant annet kjønn. Portugal hadde ikke respektert Marias rett til privat- og familieliv, samt Marias rett til frihet fra diskriminering.

To dommere var uenige i avgjørelsen. Av plasshensyn, omtales ikke denne uenigheten her.

Kilder:

Avgjørelse av 25. juli 2017 fra den europeiske menneskerettsdomstolen

Den europeiske menneskerettskonvensjonen (vedlegg til menneskerettsloven) 

Kvinnekonvensjonen (vedlegg til menneskerettsloven)

Norsk Helseinformatikk

Helsekompetanse

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s