Homofiles rettigheter / LHBT-rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Menneskerettigheter / Norge

En hyllest til kjærligheten

 

OSLO 20160908Portrettfoto - NBBL

Tonje Hellevig, redaktør. Foto: nyebilder.no

<Skrevet av Tonje Hellevig, redaktør>

Oslo feirer Pride med regnbueflagg, arrangementer, debatter og til helgen blir det parade!  Vi markerer Pride med å republisere Tonje Hellevigs innlegg fra i fjor.

Denne helgen skal Oslo gå i tog med regnbueflagg og feire kjærligheten. Det er så forbaska viktig, at vi gjør akkurat det.

Menneskerettighetene er allmenne og gjelder alle mennesker uansett. Menneskerettighetene er flotte, vakre og ufravikelige. For meg er menneskerettighetene nettopp det; vakre. Jeg er takknemlig for at det finnes rettigheter vi har kun i det å være menneske.

Er det mulig å velge en menneskerettighet som er viktigst for meg?

Det er mange menneskerettigheter. Det er rettigheter som ytringsfrihet, retten til å organisere seg og retten til politisk deltagelse. Dette er bare noen av de rettighetene som legger grunnlaget for et velfungerende og engasjert samfunn.

Det er rettigheter om rettsikkerhet, rett om å søke asyl og rettigheter om at ingen skal utsettes for vilkårlig fengsling.

Men helt personlig, for meg alene, i min hverdag. Jeg hadde ikke klart meg lenge om noen skulle diskriminert meg eller utsatt meg for vold. På grunnlaget av hvem jeg er forelsket i.

Artikkel 3 i menneskerettighetene sier at enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. Frihet handler også om kjærlighet.

lhbt

Foto: privat

Artikkel 7: Alle er like for loven og har uten diskriminering rett til samme beskyttelse av

loven. Alle har krav på samme beskyttelse mot diskriminering.

Jeg har en samboer. Som jeg har vært hodestups forelsket i syv år. Han er mann. Fordi han er mann og jeg dame, har jeg aldri gruet meg til å fortelle foreldrene mine at jeg er forelsket. Jeg har aldri vært redd for hva folk tenker når de ser oss sammen. Eller hvordan jeg skal få fortalt om min sivile status når jeg begynner i ny jobb.

Fordi han er mann og jeg er dame, tenkte jeg aldri på hva vennene mine ville si, da jeg kom hjem fra første studieåret mitt og fortalte at jeg hadde fått kjæreste. Fordi han er mann og jeg er dame, vil vi aldri få noen problemer med å få gifte oss akkurat hvor vi vil. Den dagen vi vil gifte oss.

Fordi han er mann og jeg er dame har jeg aldri trengt å høre noen omtale følelsene mine og forholdet vårt som; «helt greit for meg, men jeg synes bare det er litt unaturlig».  Fordi han er mann og jeg er dame, kommer jeg aldri til få en reaksjon uansett hvor mange steder jeg roper ut at jeg er forelsket. På denne bloggen, på juleaften eller på 17. mai.

Fordi han er mann og jeg er dame har jeg aldri måttet bekymre meg for at han, eller jeg, skal bli utsatt for diskriminering, bli slått ned på gaten, eller risikere å bli skutt, på grunnlag av hvem vi elsker.

Tenk om noen skulle nektet meg den fantastiske følelsen å være forelsket! Tenk om den fantastiske tiden som nyforelsket skulle bli blandet med usikkerhet og nervøsitet for hva mamma eller bestefar vil si? Tenk om forelskelsen skulle være blandet med ekte frykt, til og med frykt for å dø? Tenkt om følelsen av å være forelsket skulle være blandet med tanker om at nå må jeg velge mellom å flykte, eller aldri kunne leve sammen med denne personen. Denne personen som gjør at jeg føler meg så vidunderlig.

Å elske er en menneskerett. Den ukompliserte komplette gleden av å være forelsket og å elske et annet menneske burde bli hyllet og fremmet. Ikke straffebelagt, dømt og bli brukt som argument for voldshandlinger. I 2017 får kjærligheten fortsatt reaksjoner som hetsende kommentarer, fengselsstraff og drap.

Selv om det i Norges lover ikke lenger er straffer for hvem man elsker. Så gjør holdninger at mange tenåringer og til og med voksne, føler frykt ved tanken på å fortelle verden at de er forelsket. En frykt som overhodet ikke burde få lov å være der.

Jeg blir trist, når det igjen og igjen handler om hat, holdninger, kultur og usikkerhet. Når det egentlig bare handler om kjærlighet.

Hadde jeg måtte velge meg en rettighet, da velger jeg meg friheten til å elske hvem jeg vil, og ikke bli diskriminert på grunnlag av dette.

Jeg ønsker meg en verden, der alle får kjenne på den fantastiske følelsen av å være forelsket, og nyte den. Uten at noen andre følelser kommer i veien.

 

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s