Asia / CSR / bedrifter og menneskerettigheter / Miljø / Vietnam

Forbrytelser mot miljøet er forbrytelser mot menneskeheten

Yen Chantel Tran

<skrevet av Yen Chantel Tran, tilknyttet Aksjonsgruppen for miljø & menneskerettigheter (AMM)>

Selskapet Formosa har siden april 2016 forurenset 200 km kystlinje, ødelagt det marine miljøet og livsgrunnlaget for over flere hundre tusener av mennesker i fire provinser i Vietnam. 

Tonnevis av død fisk har blitt skylt i land. Havets økosystem er ødelagt og det kan ta opptil 70 år før alt normaliserer seg igjen. Både mennesker og husdyr har dødd som en følge av å ha spist den forgiftede fisken.

Salt og fiskesaus som kommer fra hav og fisk, og er nøkkelingredienser i vietnamesisk matlaging. Det ligger dermed i kortene at både barn og voksne kommer til å bli rammet av kreft og alvorlige nevrologiske forstyrrelser, som f.eks Chisso-Minamata-sykdom.

Folk som kjemper for rent miljø i Vietnam, krever Formosa ut av Vietnam og et transparent styresystem. Dette har blitt slått hardt ned på av politistyrker i Vietnam. Myndighetene i Vietnam forfølger og fengsler sivile når de ytret seg, også på sosiale medier som for eksempel Facebook, Youtube og blogger.

Bilde fra sosiale medier

Aktivister som Nguyen Ngoc Nhu Huynh, Nguyen Van Dai, Can Thi Theu er blant de mange hundre samvittighetsfanger som idag sitter fengslet.

Den 2.mai 2017 ble Nguyen Huu Tan f.1979 arrestert og mistenkt for å besitte det gamle flagget til Sør-Vietnam. Dagen etter døde Tan i arrestasjonen. Ifølge kona hans var halsen ble nesten kuttet av, bare 4-5 cm igjen, og han hadde i tillegg alvorlige hodeskader!

Vi i aksjonsgruppen har allerede arrangert en demonstrasjon den 23.04.2017, hvor 80 møtte opp. Neste demonstrasjon er 18.juni, kl.1400-1500, foran Stortinget. Vi håper at flest mulig vil støtte oss!

Vi kjemper for rent miljø og menneskerettigheter i Vietnam. Vi ønsker å støtte den lokale befolkningen som er blitt rammet av den største miljøkatastrofen i Vietnams historie, og vi protesterer mot kommunistdiktaturet som heller beskytter miljøforbryteren Formosa enn sitt eget folk.

Vi engasjerer oss fordi vi synes det er moralsk grusomt og galt at Formosa får forsette med disse giftige utslippene og systematisk prøver å utslette Vietnams befolkning og økosystem.

Ta gjerne en titt på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=xFe8-m0AA-w

For selv om enkelte medier dekker saken noe, har Vesten generelt sett ikke kunnskap om situasjonen. Dette skyldes at nyhetene i hovedsak formidles via kanaler i sosiale medier – hvis de i det hele tatt er heldige nok til å nå ut.

Vel møtt utenfor Stortinget!

2 tanker om “Forbrytelser mot miljøet er forbrytelser mot menneskeheten

  1. Tilbaketråkk: FORMOSA: Những dự án đầu tư của Na Uy đàng sau thảm họa môi trường nặng nhất cho Việt Nam | Vietnamese Migrant Workers and Brides Office

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s