Asylsøkere / Europa / Flyktninger / FN / Menneskerettigheter / Norge

Høykommissæren har taust blitt utelukket

 

picture

Espen Lutken. FOTO: Privat

<Skrevet av Espen Lutken>

En gang i tiden var FNs Høykommissær for Flyktninger en autoritet med direkte innflytelse på norsk asylpolitikk. Nå er den redusert til en stemme blant et hav av andre stemmer. Hva skjedde?

Da Norge signerte FNs flyktningkonvensjon i 1952 hadde vi vår egen krigshistorie sterkt i minne. Internasjonalt samarbeid og menneskerettigheter var på toppen av agendaen i en verden som aldri mer skulle preges av forfølgelse og krig. FNs Høykommissær for Flyktninger (UNHCR) ble etablert som det rådende internasjonale organet med ansvar for folk på flukt. Der flyktninger tidligere hadde vært i en juridisk gråsone, fikk de rettigheter via konvensjonen og beskyttelse gjennom høykommissæren.

Over 16 millioner flyktninger møter høykommissæren i et av dets mange flyktningeleirer, der Norge er en aktiv bistandsyter. Men noen få kommer også til Norge som kvoteflyktninger eller krysser grensene fra våre naboland og søker asyl. Det er i denne siste kategorien at høykommissærens rolle har sakte, men sikkert, blitt visket ut over de siste femten årene.

Solidaritet på andreplass
Fra konvensjonens signatur i 1952 og gjennom hele det 20. århundre var Norges asylpolitikk preget av internasjonal solidaritet og samarbeid med høykommissæren. Asylsaker ble prosessert av UDI, og de overordnede retningslinjene samsvarte med UNHCR sine råd. Om UNHCR sa at det var utrygt å returnere en homofil mann til Iran, ble det ikke gjort. Med feltkontor i 128 land og over 11 000 ansatte har høykommissærens kompetanse aldri vært i tvil, hverken fra norske myndigheters side, eller fra andre hold.

unhcr-2-klippet

Illustrasjonsbilde: Flickr.com, Ericsson.

Dette betydde ikke at Norge aldri gikk imot høykommissærens råd, eller at et høyt antall individer ble innvilget asyl, men at Norge på generelt grunnlag fulgte deres råd og prinsipiell ledelse. Unntak ble ikke nødvendigvis sett på som menneskerettighetsbrudd, men ved å følge konvensjonen anerkjente vi at et av andre verdenskrigs viktigste lærdommer ikke var å la partipolitikken bestemme skjebnene til sårbare menneskegrupper.

Rundt årtusenskiftet begynte denne tankegangen å endre seg. Da innvandringskritiske populistiske partier over hele Europa begynte å ta velgere fra de mer etablerte partiene falt solidaritet lavere på agendaen. Debatten endret seg, og begrep som «illegale innvandrere» begynte å få fotfeste blant etablerte politikere og samfunnsdebattanter. Denne retoriske overgangen skapte et fundament for endring på høyere politisk plan.

Man kan si at et paradigmeskifte ble gjennomført under Bondevik II regjeringen med Erna Solberg i spissen. Innstramninger ble satt i gang, og i 2004 ble bo- og mattilbud fratatt asylsøkere som hadde fått avslag. Solberg instruerte UDI til å stoppe behandlingen av asylsøknader fra Somaliere, selv om hun på dette tidspunktet ikke hadde en slik myndighet. UNHCR var beinharde på emnet, og gikk imot enhver ufrivillig retur av avviste asylsøkere til områder sør i Somalia. Snart tok Solberg Tsjetsjenia med på lista. Hennes linje var at «vi lar oss ikkje diktera av FN sin høgkommissær».

Den rødgrønne regjeringen fortsatte i samme fotspor som kommunalminister Solberg. Innstramning var ikke lenger et høyre/venstre spørsmål, men hadde blitt status quo. Det var selvsagt motkrefter innad i regjeringen, men forslag om liberaliseringer ble som oftest avvist, og ytterligere innstramninger ble gjennomført. Under kommunalminister Solberg var det Somalia og Tsjetsjenia, under de rødgrønne var det Afghanistan i 2006 og så Kosovo i 2009.

Det behøves nesten ikke nevnes at den nåværende blåblå regjeringen har fortsatt praksisen med å neglisjere høykommissærens retningslinjer, men spesiell bemerkelse gjøres mot regjeringens praksis i høsten 2015 av å nekte å behandle asylsøknadene fra Storskog-flyktningene. Dette vakte ikke bare oppsikt hos høykommissæren og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, men gikk direkte mot konvensjonen(e).

I ordene til lederen ved Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, «asylsøkere i Norge kan ikke lenger forvente en behandling i tråd med FNs standarder». På femten år har en av FN viktigste organer blitt utelukket av norske myndigheter. Helt i det stille, men med enorme konsekvenser for folks liv.

Tilbake til begynnelsen?
Med populismens fremmarsj over hele vesten står institusjoner som UNHCR som de eneste nøytrale stemmene i en polarisert debatt. Den følger ikke svingningene i politikken. Behandler ikke flyktninger forskjellig avhengig av hvilket politisk syn en har, men som en standardsettende institusjon med uovertruffen faglig kompetanse.

Norge bør gjeninnføre praksisen med å følge høykommissærens prinsipielle ledelse på asylspørsmålet. Praksisen vil ikke gjøre myndighetene tiltaksløse til å innføre innstramninger når/om det er på agendaen, men vil forhindre menneskerettighetsbrudd mot et av samfunnets allerede mest sårbare grupper. Det vil ikke lede til at mange flere personer mottar asyl i Norge eller åpne portene til enda flere, men forsikre Norges forpliktelser til systemet verden satt seg bak etter andre verdenskrig. Og for et land som ønsker å se på seg selv som en fredsnasjon, burde det være en selvfølge.

Kilder
Erna Solbergs sitat: http://www.klassekampen.no/17288/article/item/null/vik-ikkje
UNHCRs hjemmeside: http://www.unhcr.org/en-us/figures-at-a-glance.html (30.01.2017)
Norsk historikk hentet fra: Svartebok over norsk asylpolitikk (2012), av Rune Berglund Steen.

 

 

 

En tanke om “Høykommissæren har taust blitt utelukket

  1. Tilbaketråkk: Menneskerettighetsbloggen fyller 4 år! | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s