Kvinners rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Menneskerettigheter

Normalisering av vold mot sexarbeidere

<av Astrid Renland, daglig leder i PION – Sexarbeidernes Interesseorganisasjon>

Under markeringen av den internasjonale dagen for å bekjempe vold mot sexarbeidere, torsdag 17. desember 2015, kom den uhyggelige meldingen om at Galina Sandeva var funnet død. Senere kom det fram at hun var drept i sin egen bil, og at det var et brutalt drap. Hun ble funnet av bekymrede venner som ikke hadde sett Sandeva siden onsdagskveld og derfor startet letingen etter henne. De fant henne ytterst på Bispekaia mellom anleggsmaskiner, heisekraner og parkering forbudt-skilt.

astridafarger-1-of-1

Astrid Renland

Sexarbeidere er en utsatt gruppe for vold, ran og drap. Likevel er det et tema som i liten grad ser ut til å bekymre storsamfunnet. Det var ikke et tema i forkant av nykriminaliseringen med forbud mot sexkjøp som kom i 2009, og det har heller ikke vært det siden. Tvert i mot. I evalueringen utført av Vista Analyse i 2014, vises det til at kvinner som solgte sex formidlet bekymringer både med hensyn til økt vold og redusert tillit til politi og rettsapparatet. Prostitusjonstiltakene har meldt om det samme; økt vold og få som anmelder.

Pro-Sentrets dokumentasjon har avdekket at sexarbeidere oppleves som fritt vilt. De kan trakasseres, hånes eller gås løs på av tilfeldige forbipasserende. De ranes av kriminelle – ofte i sammenheng med grov vold og voldtekt, og gjerningspersonene oppgir selv at de så det som risikofritt fordi de antok at sexarbeidere ikke anmelder ugjerningene. Stigma og samfunnsmessig fordømmelse trigger også enkelte kunders negative adferd og aggresjon, og for noen kjærester og partnere er voldsutøvelse legitimt; du er bare en hore!

Konsekvensene av kriminalisering er at det umuliggjør muligheten til å jobbe i trygge omgivelser. Det er blitt sexarbeiderens ansvar å trygge kunden for politiet. Det betyr at etablerte sikkerhetsstrategier brukt overfor kunden for å se om personen er en man vil befinne seg alene med, har blitt erstattet med strategier for å unngå at kunden blir tatt av politiet. Sexarbeidere kan ikke etablere arbeidsfellesskap fordi de i likhet med utleier risikerer å bli anmeldt for hallikvirksomhet. De kan ikke ta imot kunder hjemme fordi de risikerer å bli kastet ut av bopel – gjerne på dagen og uten å få tilbake forhåndsbetalt husleie og depositum. Og blir de utsatt for forbrytelser unngår de å anmelde fordi de ønsker å holde seg unna politiradaren i frykt for å kastes ut av leiligheten eller sendes ut av landet. Ofte krysser disse faktorene hverandre, og manglende tillit til politi og rettsvesen er ikke, som Vista Analyse hevder, fundert i vandrehistorier i miljøene, men i konkrete opplevde erfaringer. Det er ikke uten grunn som flere har pekt på, at Sandevas venner først kontaktet politiet da de fant venninnen død.

Galina Sandeva valgte (antar jeg) å benytte egen bil som arbeidsplass fordi det å møte kunden i egne omgivelser gir større trygghet og kontroll over arbeidssituasjon. Det er flere som har erstattet leilighet med egen bil og opplever dette som tryggere enn å opptre på kundens domene. Men det krever likevel at man finner øde og folketomme steder for å unngå at politiet slår til mot kunden. Bispekaia er et slikt sted, en byggeplass, ugjestmild og øde på kveld- og nattestid. Et sted man kan bli drept uten at andre ser eller hører det.

Det er et politisk ansvar å gjøre noe med dette. Våre folkevalgte kan ikke sitte passivt og se på at politisk valgte strategier fører til at en gruppe i samfunnet opplever seg som rettsløs og fritt vilt for voldspersoner, kriminelle og andre. Lukker man øynene, er det en fare for at vi kan oppleve flere drapsofre.

*Innlegget er en forkortet versjon av et innlegg publisert på radikalportal.no

 

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s