Menneskerettigheter

Menneskerettighetsbloggen fyller 3 år

<av redaktørene>

I juni 2016 er det tre år siden menneskerettighetsbloggen ble opprettet.

Her er et tilbakeblikk på høydepunkter fra årene som er gått.

Hva er leserne opptatt av?

Siden MRbloggen ble opprettet, har vi lagt ut 165 innlegg og hatt nesten 100 000 besøk. MRbloggen har klart flest lesere fra Norge. Men det er også begynt å komme til flere lesere fra andre land, deriblant USA, England, Frankrike og Sverige.

Mrbloggen har gjennom flere innlegg, satt fokus på et tema som ikke får mye oppmerksomhet i media og menneskerettighetslitteraturen ellers – menneskerettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.

Det mest leste innlegget så langt i 2016 er Båten er full av Anton Steen.

Anton Steen, Foto: UiO

 

Innlegget handlet om hvordan norske myndigheter møter flyktningene. Professor Steen konkluderer med at ”det er grunn til å hevde at fundamentet for vestlig humanisme, at alle har lik verdi og rett til beskyttelse under visse vilkår, er i ferd med å vike plass for en trussel-drevet nasjonalistisk sorteringspolitikk regissert av våre politiske ledere.”

 

Andre mest leste innlegg i år er:

  1. Snarvei til umyndiggjøring av Jens Petter Gitlesen
  2. Et kritisk blikk på Breivik-dommen av Kjetil Mujezinović Larsen
Aleksander Helmsberg Foto: Privat

Aleksander Helmsberg, Foto: Privat

 

Det mest leste innlegget i 2015 var Fra ord til handling av Aleksander Helmsberg. Helmsberg er pappa til Milla, en jente med Downs syndrom. I 2014 skrev Helmsberg en kronikk på facebook om hvordan komikere spøker med Downs syndrom. Helmsberg skriver at kronikken hans skapte et stort engasjement og at familien fikk støtte fra tusenvis av mennesker. I innlegget ”Fra ord til handling”, etterlyser Helmsberg handling: ”Det er så utrolig viktig at vi ikke ender engasjementet med ordkrig og passiv kjærlig engasjement. Vi trenger å gå fra engasjement rundt enkeltsaker til konkret handling slik at vi får endret samfunnet vårt til å faktisk kunne bli mer inkluderende.”

Andre mest leste innlegg i 2015 var:

  1. Hvordan er det å ha asperger syndrom? En personlig skildring av Hanne-Kari Havik
  2. «Handelsavtaler” mot menneskerettigheter av Tori Loven Kirkebø

 

protrett av hanne kari

Hanne-Kari Havik, Foto: Privat

Det mest leste innlegget i 2014 Hvordan er det å ha asperger syndrom? En personlig skildring av Hanne-Kari Havik. Slik tittelen antyder, handlet innlegget om hvordan det er å ha asperger syndrom. Havik ber samfunnet respektere og anerkjenne annerledeshet som en kvalitet som kan berike det menneskelige landskap.

Andre mest leste innlegg i 2014 var:

  1. Store menneskerettslige utfordringer på norske sykehjem av tidligere redaktør Jonas Iversen
  2. Krenkende debatt av redaktør Kjersti Skarstad

 

Kiki A. Japutra, Foto: Privat

Det mest leste innlegget i 2013 var Racial Profiling in Japan: Why do Japanese Fear Foreign Crimes? av tidligere redaktør Kiki A. Japutra. Innlegget handlet om hvordan media i Japan tegner et bilde av utenlandske statsborgere som en alvorlig trussel for sikkerheten i landet. Innlegget er illustrert med et bilde fra en butikk i Japan der det står at butikken kun er åpen for japanere.

Andre mest leste innlegg i 2013 var:

  1. ”Det reisende folket” – en historie om diskriminering av Mari Ø. Møystad
  2. Mensen og menneskerettigheter av redaktør Kjersti Skarstad

Republisering 

Enkelte innlegg engasjerte så mye at Norges største avis, VG, tok kontakt for å be om republisering på vg.no. Ett av disse innlegg var professor Larsen´s kritikk av Breivik-dommen.

portrettbilde av Kjetil Mujezinović Larsen

Kjetil Mujezinović Larsen, Foto: UiO

I dette innlegget, gir professor Larsen tre grunner for hvorfor dommen ikke er overbevisende. Ett av grunnene er at tingretten feiltolket den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK). Ifølge Larsen la tingretten til grunn en for lav terskel for hva som rammes av forbudet mot tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff i EMK artikkel 3.

Kristel

Kristel Jüriloo, Foto: Privat

Et tidligere innlegg som ble republisert på vg.no, kom fra en av våre nåværende redaktører, Kristel Jüriloo. Innlegget var et bidrag til debatten om fastlegers rett til å reservere seg mot henvisning til abort. Jüriloo argumenterer for at det er en menneskerett å kunne ta abort. Dette er også det mest kommenterte innlegget på bloggen.

I tillegg til VG, har Aftenposten og Dagbladet vist interesse for innleggene.

Jusstudentenes Menneskerettighetspris

Under åpningen av Menneskerettighetsuka i Amnestys lokaler i Oslo den 2. Mars 2015, ble MRbloggen tildelt Jusstudentenes Menneskerettighetspris for 2015!

Menneskerettighetsuka 2015

En del av begrunnelsen til juryen, var at MRbloggen har lyktes med å ha skapt et lavterskelfora for studenter med interesse for menneskerettigheter. Ifølge juryen, har MRbloggen gjort fagartikler om menneskerettigheter gratis og lett tilgjengelig for studenter. Redaktørene har takket for prisen i dette innlegget.

Hva vil de neste 3 år bringe?

Det er flere eksempler på at MRbloggen bidrar til å sette dagsorden og at innlegg kan gjøre en forskjell. Innlegg har blant annet ført til invitasjoner til direktorat, og til at det har blitt holdt seminar om temaet.  Skribenter har også fått tilbakemeldinger på at på grunn av innlegg på MRbloggen var de mer attraktive i jobbsammenheng.

MRbloggen ønsker å fortsette å spre kunnskap om menneskerettigheter ved å publisere engasjerende og lett tilgjengelige innlegg. Vi ønsker oss derfor flere lesere. Dette kan du hjelpe oss med ved for eksempel å invitere dine venner til å følge oss på facebook.

Vi har også en plan om å gjøre nettsiden vår universelt utformet slik at flest mulig, uavhengig av individuelle forutsetninger, kan lese innleggene som vi publiserer.

Ta kontakt hvis du kan tenke deg å skrive for oss!

Følg oss også på facebook og twitter!

 

Hilsen Kjersti, Aled, Solveig, Marie, Tonje og Kristel

 

 

 

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s