ØSK-rettigheter / Mat / Norge

Tilgang til mat handler om respekt for menneskeverdet

Aleksandra Isham. Foto: privat

Aleksandra Isham. Foto: privat

<Av Aleksandra Isham, student ved profesjonsstudiet i psykologi og leder av et matprosjekt >

Globalt går en tredjedel av verdens matforsyning tapt. Denne maten kunne matet hele den sultende verden – tre ganger.

Det produseres ikke for lite mat. Likevel lever om lag 795 millioner mennesker i sult, i følge World Food Programme. Skjevheten i forholdet mellom hvor mye mat som produseres og hvor mye sult som eksisterer er sjokkerende. Dessverre stopper ikke uretten der. Matproduksjon er svært ressurskrevende, og står for en stor andel av klimagassutslippene. Når en tredjedel av den produserte maten går til spille, betyr det at en tredjedel av maten som produseres står for unødvendige utslipp og bruk av begrensede ressurser som vann, landareal og energi. Det er et paradoks at belastningene på miljøet ofte rammer hardest de som allerede er mest sårbare. De som har minst mat.

Det kan være lett å tenke at sult og miljøproblemer er noe som tilhører verden utenfor den norske velferdsboblen. Man trenger imidlertid ikke å gå særlig langt for å møte sultne mennesker. Faktisk ikke lenger enn til Karl Johan. Eller Brugata. Eller Oslo S.

Foto: Steve Levi, Flickr Commons

Foto: Steve Levi, Flickr Commons

At et velstående samfunn som Norge har mennesker som går sultne og må oppholde seg på gaten, er uakseptabelt. Like lite akseptabelt er det at norske hjem, butikker, kafeer og restauranter kaster enorme mengder spiselig mat.

Sommeren 2015 bestemte jeg meg for at jeg ikke lenger orket å være passiv tilskuer til den uretten som utfoldet seg rett foran meg. Jeg sendte ut e-poster til matbutikker og kafeer, hvor jeg delte mitt ønske om å starte et matprosjekt. I slutten av august var prosjektet i gang.

Siden da har vi vært ute på gaten hver eneste uke. Vi henter overskuddsmat fra en matbutikk, tilbereder måltider, og deler ut til medmennesker på gaten. I møtene på gaten ses behovet for å være til stede enda tydeligere.

Dette er rusavhengige som opplever enorm stigmatisering, romfolk som står uten rettigheter. Det er mennesker som forteller om sårheten over å bli vist bort. Mennesker som ikke bare mangler mat på bordet eller en seng å sove i, men også en plass i samfunnet. Det er fortellinger om blikk som ser bort istedenfor å møte, om ord som sårer istedenfor å støtte. Det er fortellinger om mennesker som sparkes når de allerede ligger nede.

Foto: Taz, Flickr Commons

Foto: Taz, Flickr Commons

Når vi i prosjektet møter disse menneskene, er utgangspunktet at alle er like. For enda mer enn mat, handler dette prosjektet om retten til å bli sett. Vi setter oss gjerne ned ved siden av de som sitter på gaten, slår av en prat. Noen ganger bare et par ord, andre ganger lange, reflekterte samtaler som er minst like givende for oss selv som for de vi møter.

Det handler om å ha respekt for, og om å være ydmyke overfor våre medmennesker, uansett bakgrunn. Det handler om å bygge opp istedenfor å bryte ned. Og vi ser at det nytter. Vi ser det i øynene som stråler mot oss, vi hører det i latteren som for en liten stund overdøver det vonde, og vi kjenner det i klemmene som takker oss. For å sitere en av våre medmennesker på gaten: «Et slikt møte kan være høydepunktet for hele uken.»

Det skal så lite til for å gjøre en forskjell. Så lite som et enkelt «hei» eller et anerkjennende smil kan bety alt. Så neste gang du går forbi et menneske som sitter på gaten, ber jeg deg innstendig om å huske ordene til vår kjære Arnulf Øverland:

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv

En tanke om “Tilgang til mat handler om respekt for menneskeverdet

  1. NEI, vi skal ALDRI AKSEPTERE URETT MOT MEDMENNESKER, hva enten det skjer lokalt, regionalt, nasjonalt eller globalt!!!
    Arnulf Øverlands ord er min rettesnor når jeg tar opp disse OVERGREPENE fra den Norske staten mot uskyldige borgere i vårt «lille land»!
    http://www.alfkollsete.wordpress.com

    Liker

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s