Barns rettigheter / Kvinners rettigheter / Norge

Øk innsatsen mot sexkjøp!

<av Maria Ahlin, styreleder, Freethem i Sverige; og Jeanette Kalmar Frøvik, styreleder, Freethem i Norge>

Maria Ahlin. Pressefoto

Maria Ahlin. Foto: privat

«Hun har sendt et bilde til meg, vil dere se?»

Taxisjåføren som akkurat har kjørt oss hjem tar fram mobilen. Før vi rekker å svare har han vist oss bildet.

Det kan se ut som hun er rundt 18 år. Hennes brune hår er oppsatt i musefletter, og hun er naken på overkroppen.

Det begynte igår, forteller taxisjåføren. Han hadde sluppet henne av, rett etterpå hadde han mottatt en sms med følgende tekst: “Vil du ha sex med meg?”, noe mannen svarte “nei takk” til, vel vitende om hvilke konsekvenser “ja takk” kunne fått både i forhold til kona og sexkjøploven.

“Det koster bare 300 kroner”, skrev den unge jenta, men hans svar forble det samme.

I Sverige og Norge heller vi ofte mot å tro at sexhandelen er minimal, eller at den bare eksisterer i form av gateprostitusjon. Men på samme måte som vi handler klær og elektronikk på nettet, så handler vi også sex. Internett har blitt den nye arenaen, og handelen finnes både i usentrale og sentrale strøk.

Og ikke minst har internett muliggjort en økning i sexhandelen med barn. Det er derfor bekymringsfullt at satsningen på å identifisere sexkjøpere nesten utelukkende har vært knyttet til storbyer med åpen gateprostitusjon.

Fattigdom, arbeidsløshet og diskriminering anses som viktige bakenforliggende årsaker til sexhandelens eksistens. Men det finnes en fjerde viktig årsak som dominerer de alle, nemlig etterspørselen.

Sexhandelen drives av etterspørselen, av det faktum at et menneske er villig til å kjøpe et annet menneske. Før sexkjøploven trådde i kraft i Sverige oppgav 1 av 8 svenske menn at de hadde kjøpt sex. I etterkant har tallet sunket til 1 av 13.

I Norge viser Vista Analyses evaluering av sexkjøploven at etterspørselen har sunket med 20-25 prosent. Dette er positivt og forteller at loven har en forebyggende effekt.

I våres ble det bestemt at STOP-gruppen i Oslo skal gjenopprettes. Den skal bestå av ti politibetjenter som utelukkende skal jobbe mot prostitusjon og menneskehandel.

Dette er fantastiske nyheter som viser at norske myndigheter anerkjenner at man trenger en økt prioritet og innsats mot problematikken. Likevel mener vi at myndighetene må ta et skritt videre.

Freethem anbefaler at man går inn for å ansette minst to politibetjenter i hvert fylke som har et primært fokus på lovbrudd knyttet til sexkjøploven. I tillegg må barneperspektivet i arbeidet med sexhandel styrkes, noe som også er i tråd med Europarådets anbefaling (Gretarapporten 2013).

I følge Redd Barna fører manglende kunnskap og lite samarbeid mellom aktører som kommer i kontakt med utsatte barn til at altfor få blir identifisert som ofre for menneskehandel og får den hjelp og beskyttelse de har krav på.

Helt konkret mener vi at man bør sette sammen kommunale tverrfaglige team bestående av representanter fra politi, barnevern, utekontakten og BUP som har fokus på å avdekke og forebygge sexhandel med barn.

Foto: Alejandro Fuero Cuervo, Flickr

Foto: Alejandro Fuero Cuervo, Flickr

Et godt eksempel på hvordan økte ressurser til politiet gir resultater er fjorårets “Ernst satsning” i Malmø som hadde en målsetting om å identifisere arenaene for sexhandel, og økte anmeldelsene knyttet til sexkjøploven med 51 prosent.

Betydningen av politiressurser synliggjøres også gjennom “Pimpit” – politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim som opplevde en nedgang fra 51 sexkjøpsanmeldelser i 2013 til 2 anmeldelser i samme periode i 2014 da enheten ble satt på “pausemodus” pga. ressursmangel.

Prostitusjon er et samfunnsproblem og et helsespørsmål, og må derfor behandles som dette.

Både sexkjøpere og selgere risikerer psykiske og fysiske helseskader. Mange er de sexkjøperne som forteller at de har psykiske plager på grunn av adferden sin. Man kan ikke skade et annet menneske uten og samtidig skade seg selv.

Vårt engasjement må også være rettet mot de som kjøper sex, vi må forstå motivene som ligger bak, bare da kan vi forebygge.

Grenseløs, tilgjengelig, brutal og omfattende er stikkord som karakteriserer nåtidens sexhandel. Den eksisterer via sex- og eskortesider, chatter, communitysider, apper, hotell, klubber, massasjesallonger og restauranter.

Med Steve Jobs “internett i lommen” er den et tastetrykk unna, eller for taxisjåføren i Malmø, en sms ifra.

Er dette en virkelighet vi vil leve i?

«Be the change you want to see in the world» – Ghandi

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s