Grunnloven / Miljø / Norge

Norges Grunnlov i klimasøkelyset

Erling Fjeldaas. KILDE: Privat

Erling Fjeldaas. KILDE: Fartein Rudjord

<av Erling Fjeldaas, Concerned Students Norway>

Tidligere på året skrev Concerned Students om statens handlingsplikt for å ivareta fremtidige generasjoners interesse i å ha et like godt livsgrunnlag som oss. Blant annet sa vi at lokalisering av olje fremmer klimakrisa og strider imot Grunnloven § 112.

Mye har skjedd siden den gang.

Mobilisere for rettigheter

I mars skrev 200 borgere under på et opprop om at staten må avlyse 23. konsesjonsrunde, hvis ikke ville det bli søksmål.

Mange etterspurte å få skrive under oppropet. Nå er det endelig mulig. Nettsiden 112aksjonen.no gjør det enkelt for alle å kreve at de sårbare områdene i Arktis blir vernet.

Antallet underskrivere har passert hele 2300 på under tre uker. Mange norske statsborgere ønsker med det at Grunnloven § 112 skal være mer enn tomme løfter. De ønsker å forsvare sine grunnlovfestede rettigheter til et levelig klima for alle.

«Foreningen Grunnloven § 112» er i ferd med å bli etablert. Flere av de mest sentrale miljøorganisasjonene i Norge samler seg med dette om bestemmelsen.

Hittil har det for dårlig kommet frem til folket at deler av statens virksomhet kanskje strider i mot Grunnloven. Vi trenger noen som haler bestemmelsen inn i den offentlige debatten og drar inn jurister for å undersøke om staten overholder den.

En del av foreningens formål er nettopp å være en vaktbikkje overfor staten.

Faglig utvikling og seminar

Onsdag 30. september blir det seminar i regi av forskningsgruppen «Selskaper, markedet, samfunn og miljø» i samarbeid med organisasjoner tilknyttet foreningen og andre. Seminaret plukker opp tråden fra fjorårets seminar «Grunnlovens Miljøparagraf 110b: Fra ord til handling?» ved å lansere en bok som baserer seg på seminaret.

Tverrfaglighet er alfa-omega i tilknytning til klimaproblemene. Studenter og andre som er opptatt av dette: Kom på seminaret!

KILDE: Kyle Marquardt / Flickr

KILDE: Kyle Marquardt / Flickr

Juss-Buss sin nyopprettede miljøgruppe kommer også for å presentere seg. Miljøorganisasjoner og andre har i flere år ønsket bedre tilgang på juridisk ekspertise i miljøsaker.

Ønsket er i ferd med å bli oppfylt. Gruppen er historisk som første i Norge som tilbyr fri rettshjelp i miljøsaker.

Gruppen har allerede bidratt stort til mer fokus på Grunnloven § 112. For to uker siden arrangerte de nemlig en debatt på Asylet i Oslo med diskusjon mellom Professor Ole Kristian Fauchald, høyesterettsadvokat Pål Lorentzen og tidligere justisminister og samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Lokalet var tettpakket, og i etterkant florerte det av spørsmål fra forskjellige kanter av samfunnet. Dette vitner om at folket tar Grunnloven på alvor og da burde også staten gjøre det.

Foredrag og debatt om § 112 og Arktis avslutter seminaret på 30. september. Seminaret setter deg inn i hvorfor oljeaktivitet i Arktis er grunnlovsstridig og hvorfor dette burde tas til domstolene dersom staten ikke overholder bestemmelsen.

Signaler til Paris

Som en organisasjon tilhørende den yngre generasjonen har det fra starten av vært viktig for Concerned Students å støtte opp om all aktivitet rundt Grunnloven § 112.

Det er nettopp fremtidige generasjoners interesser denne bestemmelsen blant annet tar sikte på å beskytte.

De fleste fremtidige generasjoner hører selvsagt til fremtiden – men noen finnes i dag! Unge mennesker på 20 år vil kunne komme til å ha et markant dårligere livsgrunnlag når de er 90 år i 2085 enn hva deres besteforeldre har i dag.

Signaleffekten til omverden er særlig viktig nå før klimatoppmøtet i Paris fra 30. november til 11. desember.

Å vurdere oljeboring i de sårbare områdene i nord er da uklokt når mer enn all lokalisert olje på verdensbasis burde bli værende i jorda.

Norge er en økonomisk sterk stat. Vi har verdens største statlige investeringsfond og har 60 % aksjemajoritet i et av verdens største oljeselskap.

Er det en stat som kan gå i front, så er det faktisk lille Norge.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s