Barns rettigheter / Funksjonshemmedes rettigheter / Norge

Et samfunn for alle

<Av Kjersti Skarstad, redaktør, doktorgradsstipendiat UiO, gjesteforsker Harvard Law School Project on Disability>

kjersti skarstad portrett

Kjersti Skarstad   Foto: privat

Jeg er glad for at ingen kom inn i mitt klasserom, kikket på meg, og skrev et notat om at jeg ikke burde få lov til å være sammen med de andre da jeg gikk på barneskolen.

Dessverre er ikke et slikt vern alle forunt. Toppolitiker Sarromaa i min hjemby Lillehammer skrev nylig i et notat til sine kollegaer at Filip i 2.klasse ikke hører hjemme i fellesskapet. Han burde tas ut på grunn av sin funksjonshemming.

At hun møter stor motstand fra grasrota er positivt. Vi bør kunne forvente at de som skal lede samfunnet vårt både lokalt og nasjonalt uttrykker et godt og inkluderende menneskesyn, og vi bør få innsyn i hvilke verdier politikerne våre står for. Derfor er det også skremmende at Venstre-leder Trine Skei Grande ikke tydeliggjør at hun ikke støtter innholdet i notatet. Hetsing og hatmeldinger mot politikere, i dette tilfelle Sarromaa, kan ikke forsvares, og hindrer en god dialog. Samtidig må vi kunne forvente at kvinnelige, så vel som mannlige, politikere demonstrerer god folkeskikk. Det er Filip og foreldrene hans som er den svake part i denne saken, og det er ingen ting som burde hindre Grande i å innse et slikt basalt faktum samtidig som hun bør ta avstand fra all hetsing.

Illustrasjonsfoto av smithereen11, Flickr commons

Illustrasjonsfoto: smithereen11, Flickr commons

Hvordan vi best inkluderer barn med behov for ekstra oppfølging og sørger for god læring for alle er et viktig tema. En legitim debatt om temaet starter imidlertid med spørsmålet om hvordan vi best skal sørge for inkluderende læring – ikke hvem som skal ut. Det er nettopp det første spørsmålet som lærere, (og mange foreldre) jobber med i hverdagen. Det burde også alle skolepolitikere gjøre. Dersom politikere ønsker å åpne opp for å fjerne alle barn som kan lage lyder i klasserommet, blir det neppe mange igjen til slutt.

Den viktigste lærdommen vi kan ta med oss fra skolebenken er at alle mennesker har det samme iboende menneskeverdet, og at dette beskyttes ved å leve i et samfunn hvor vi inkluderer og respekterer hverandre. Slik kunnskap er imidlertid ikke bare teoretisk, men i like stor grad praktisk. Ved å møtes kan vi bedre forstå hverandre og innse at vi har mye til felles. Gjennom våre forskjeller kan vi bidra og lære av hverandre.

Å ha menneskerettigheter innebærer å aktivt kunne ta del i felleskapet. Ved segregering blir oppfyllelsen av andre rettigheter som inkluderende arbeid, deltakelse i kulturlivet, og muligheten til å fremme sine synspunkter (både selv og ved hjelp av andre) en illusjon. Rettigheter oppfylles gjennom gode sosiale nettverk. Om vi ikke klarer å legge til rette for deltakelse i fellesskapet på barneskolen, hvor ellers?

Det er bedrøvelig at enkelte politikere bommer på slike grunnleggende spørsmål. De burde derfor kanskje selv ta seg en tur tilbake på skolebenken. For heldigvis er det aldri for sent å lære.

Forsidefoto av David Robert Bliwas, Flickr commons

3 tanker om “Et samfunn for alle

  1. et poeng som dessverre har forsvunnet helt i denne saken, er at denne sarromaa som påstår seg mobbet, og som med patos gikk til mediene og fortalte at hun ikke orket bo i landet lenger, hadde avklart sitt utenlandsopphold FØR denne saken. Nevnte «mobbeoffer» har nemlig mottatt et stipend fra «fritt ord», som skal brukes til skrivevirksomhet i hjemlandet.
    Likevel velger hun altså å spille offerkortet – og det i en sak som omhandler en sårbar gruppe og et sårbart individ. Jeg trodde ikke offerrollen satt så løst i «venstre», men blir jo ikke overrasket av pratmakerne i det partiet lenger.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Regnbuebarna – Hanne-K's blogg

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s