Asylsøkere / Europa / Flyktninger / Norge

Opportunistiske flyktninger

<Skrevet av Cathrine Bolseth>

Cathrine Bolseth.  Foto: FN-sambandet

Cathrine Bolseth.
Foto: FN-sambandet

Høyere murer og gjerder har ført til at begrepet «den europeiske festning» ofte anvendes for å beskrive hvor vanskelig det er blitt for en flyktning å søke asyl i Europa. Og fluktrutene blir stadig mer risikable, bare i 2014 har over 3400 mennesker druknet på veien over Middelhavet. Europa svarer med økt grensekontroll. Over 50 millioner mennesker er på flukt fra krig og kriser. Bak disse tallene skjuler det seg lidelser som det er vanskelig å forestille seg for oss her i Norge.

Retten til å søke asyl er nedfelt i artikkel 14 i Menneskerettighetserklæringen: «Enhver har rett til i andre land å søke å ta imot beskyttelse mot forfølgelse». I stedet for å bli behandlet som mennesker med rettigheter, ansees asylsøkere ofte som opportunistiske, beregnende lykkejegere som ikke har rett på hjelp.

Norge har i likhet med resten av landene i Europa undertegnet Flyktningkonvensjonen. Med det forplikter vi oss til å ta imot og hjelpe flyktninger til å stable et nytt liv på bena. Det er ikke en rettferdig ansvarsfordeling når det kommer til verdens flyktningsituasjon i dag og presset mot Europas yttergrenser krever forpliktende byrdefordeling mellom europeiske land.

Norge har også en moralsk forpliktelse til å ta del i ansvaret for verdens flyktninger. Det er ikke så lenge siden vi selv var nødt til å flykte og behøvde andre lands hjelp.

Foto: Jorge Meis/Flickr

Foto: Jorge Meis/Flickr

Uttrykk brukt av regjeringen og partier på Stortinget, som for eksempel ordet «flyktningestrøm», gir et feilaktig inntrykk av at Norge nærmest oversvømmes av flyktninger.

Faktisk så er det slik at Norge kun forpliktet seg til å imot 1000 syriske flyktninger, hvorav 500 skal tas fra den ordinære flyktningekvoten. Libanon, et land på folktall på størrelse med Norge, har fått offisielt 1,1 millioner syriske flyktninger over grensen. Den libanesiske regjeringen hevder at dette tallet er nærmere 1,6 millioner.

En av hovedutfordringene for flyktningene er tilgangen til asylsystemene. Man må ha visum for å reise lovlig. I dag kan man ikke søke asyl i vestlige land uten å bli smuglet inn på territoriet. FRONTEX, EUs grensekontrollbyrå, gjør det så og si umulig for mennesker på flukt å søke asyl i Europa.

Dette driver stadig flere inn i livsfarlige fluktruter og inn i armene på kyniske menneskesmuglere. De flyktningene som faktisk klarer å komme seg inn i Europa er nødt til å bruke kriminelle strukturer da det ikke finnes alternativer veier inn i Europa for å søke asyl.

Norge er langt fra å være noen «humanitær stormakt» når det kommer til å ta imot flyktninger. Vi ligger omtrent midt på treet når det kommer til antall asylsøkere per innbygger. Norge ga i sommer avslag til 123 av de syriske kvoteflyktningene med ulike former for handicap som FN ville at Norge skulle ta imot. Vi vil ikke ta i mot de svakeste fordi de er vanskelig å integrere og en større utgiftspost.

Norge burde ta seg råd til å hjelpe flere syriske flyktninger. Det er umoralsk at vi bare tar imot dem som er lettest å hjelpe. I praksis sier Norge på denne måten nei til dem som trenger det mest.

Mennesker på flukt over Middelhavet. Foto: U.S. Navy/Wikimedia Commons

Mennesker på flukt over Middelhavet. Foto: U.S. Navy/Wikimedia Commons

Den politiske asyldebatten gir inntrykk av at det er en sterk mistro til asylsøkere i den norske befolkningen og bred støtte til en hard innstrammingspolitikk. I en debatt der frykt kan virke som den største drivkraften virker det til at flere avfeier asylsøkere som opportunistiske, beregnende lykkejegere som kommer til Norge uten å bidra til samfunnet. Dette undergraver respekten for den enkelte asylsøker og FNs flyktningkonvensjon.

Og hvorfor har «lykkejeger» blitt et negativt begrep? Innerst inne ønsker vi jo alle å sikre et liv i fred og uten frykt for oss selv og barna våre.

Diskursen på asylfeltet er ofte avhumaniserende og nører opp om frykt. Flyktninger som søker berettiget asyl i Norge er ikke kyniske og beregnende mennesker, men medmennesker som ofte er i en ufattelig vanskelig livssituasjon. Hvis ikke Norge skal ha råd til å hjelpe dem, hvordan skal da Syrias fattige naboland klare det?

Norges politikere må tørre å stå opp for flyktningers rettigheter i stedet for å dytte ansvaret over på andre. Hovedmålet burde være å hjelpe, ikke å stenge ute. Det er noe alvorlig galt når det norske utgangspunktet er å se på asylsøkere som alvorlige sikkerhetstrusler, og ikke som bærere av rettigheter. For det er faktisk en menneskerettighet å søke asyl. Det handler om retten til å leve et liv uten frykt og retten til liv.

2 tanker om “Opportunistiske flyktninger

  1. Vi som er av krigsgenerasjonen og var «heldig med valg av idealistiske foreldre» og som har lest historien grundig, vet at vi til alle tider har hatt Folkevandringer – av ulike årsaker. Vi har en ny Folkevandring nå p.g. konfliktene i Midtøsten og i Afrika. FN evner ikke å løse problemene der flyktningene kommer fra. Da må vi akseptere at vi har «Dører» i den Europeiske Festningen. At Flyktningene i betydelig grad er lykkesøkende opportunister, krever spesielle tiltak som EU må enes om! Det holder ikke med Dublin-avtalen. Norge har fullstendig glemt Menneskerettighetskonvensjonen og Barnekonvensjonen. Og dagens styrende Generasjon, Politisk og Byråkratisk – i Norge synes også å ha gått glipp av forutsetningen for å forstå Konvensjonene. Derfor har vi i MR-N utviklet et Dokument, som skal skape slik forståelse, «Budstikke nr. 788 Moral og Etikk – Kunnskapssenteret». Den legges ut i dag på http://www.menneskerettighet.com. Tusen takk til Cathrine Bolseth for hennes refleksjoner!

    Liker

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s