ØSK-rettigheter / FN / Latin-Amerika / Miljø

Klimaavtalen som droppet menneskene?

<Av Tale Hammerø Ellingvåg, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, og ungdomsdelegat på klimatoppmøtet i Lima>

portrett tale ellingvåg

Tale Hammerø Ellingvåg. Foto: Natur og Ungdom

I skrivende stund sitter jeg på et gulv i et slitent hus i Lima.

Jeg har tatt turen hit for å være med på klimaforhandlings-sirkuset, hvor aktørene er et virvar av forhandlere, aktivister (med og uten akkreditering), profesjonelle lobbyister, politikere og media.

Hvorfor gidder vi alle sammen dette, år etter år?

I dag er menneskerettighetsdagen. I dag er dagen vi går i Latin-Amerikas største demonstrasjonstog. Det finner sted i Lima, og det handler om klima. Dette er ikke tilfeldig.

All den tid mange av oss misliker det, har klimaforhandlingene fryktelig mye å si for rettighetene til alle oss som bor her på jorda. Og akkurat nå går det ikke så bra.

En feil så alt for mange gjør er å se på klimapolitikk separert fra overordnet internasjonal politikk. Du finner igjen de samme linjene, trendene og problemene i den internasjonale klimapolitikken som øvrige internasjonale samtaler.

Det globale nord styrer løpet – our way or no way.

Det ene løpet i klimaforhandlingene er forhandlingene om en ny klimaavtale som skal sørge for at vi ikke går til grunne. Den aller største konflikten der er konflikten om hva avtalen skal måle, og det er her interesse-skillelinjene blir tydeligst.

Det globale nord ønsker kun å måle utslippskutt, og enda mer bruk av markedsmekanismer enn før. Det er klart dette passer oss godt! Utslipp kan veies, måles og settes prislapp på. Systematisk og organisert – IKEA og Ruters tidstabell.

I tillegg vil man legge mer ansvar for å kutte utslipp enn tidligere på det globale sør. Alle skal med.

Det globale sør kjenner klimaendringene på kroppen nå. Med andre ord: Det globale sør kan ikke snakke om klima uten å snakke om helseproblemer, om sviktende infrastruktur, om mangelen på midler for å utvikle grønne, stabile samfunn og mangelen på midler til å bygge opp igjen samfunn som har blitt rasert av ekstremvær.

Menneskerettighetene man regner med må lide som følge av klimaendringene er rettene til liv, mat, vann, bolig, selvbestemmelse og utvikling. I tillegg til dette kommer økt konflikt- og fluktnivå som følge av ressursmangler, og stor negativ påvirkning på barns og urfolks rettigheter.

Aktivister på Huaca Pucllana, Lima. Foto: Percy Ramírez/Oxfam

Aktivister på Lima. Foto: Percy Ramírez/Oxfam

Dette er grunnene til at det globale sør vil forplikte verden til framgang også på andre fronter enn rene utslippskutt, og det globale nord må ta ansvar og ta regninga all den tid vi har påført verden store skader. Det ansvaret hverken skal eller kan det globale sør ta på seg.

Og, selv om det er i de aller fleste land og folketalls interesse at klimaavtalen blir som verden sør for velferdsstaten har foreslått, ser det ikke ut til å bli sånn.

Tro ikke et sekund at land og forhandlere fra nord og sør er likestilte parter i dette FN-rommet. Det er ikke sånn at man, i det øyeblikket en tusler inn på klimaforhandlingene, er fri fra all historie, alle bånd og maktstrukturer fra andre sammenhenger.

Den «kampen for klimaet» som føres i nord er ikke den samme kampen for klimaet som føres i sør. Vi i nord kjemper for å kunne bevare status quo så langt det lar seg gjøre, og i sør kjemper man fortsatt for å endre verden drastisk.

I dag går jeg under fanen «Emergencia climática + COP20 débil = catastophe para los derechos humanos» – «Klimakrise + svake klimaforhandlinger = katastrofe for menneskerettighetene». I dag er det også meningen å komme noen steg nærmere å bestemme seg hva den neste klimaavtalen skal forplikte til.

Om ikke den teksten man blir enige om sier at vi skal ta konsekvensen av egne handlinger på alle fronter, går vi aktivt inn for å se bort fra at menneskerettigheter vaskes vekk i tyfoner og tørker. Denne avtalen risikerer å bli en avtale som ikke er skapt for mennesker eller våre rettigheter.

For, det hjelper lite å «redde» jordkloden om verdenen oppå den går under i sosial nød.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s