Rettssikkerhet / Tortur / Uncategorized

Menneskerettighetsbrudd har ringvirkninger

<Skrevet av Tonje Hellevig, redaktør i MR-bloggen>

Tonje Hellevig Foto: Privat

Tonje Hellevig
Foto: Privat

Menneskerettighetene er allmenne og gjelder alle mennesker uansett. Menneskerettighetene er flotte, vakre og ufravikelige. Menneskerettighetene er et prinsipielt gode i seg selv, uavhengig av hvilke eventuelle effekter å bryte dem måtte gi. De aller fleste i Norge vil nikke gjenkjennende når noen sier dette. Det er statens plikt å respektere, beskytte og oppfylle menneskerettighetene.

Så er det en menneskerettighet som til stadighet blir brutt og som det også ofte blir forsvart at vi bryter. Dette menneskerettighetsbruddet er ofte å se på TV, i tillegg til at det er et menneskerettighetsbrudd som ofte de «snille» personene på TV utfører, gjerne fordi det var helt nødvendig og derfor også helt greit ifølge filmens fremstilling. Det handler om tortur.

Mange har hørt argumentet om at tortur rett og slett er nødvendig, fordi vi i noen saker trenger svar, fordi vi trenger at noen blir straffet. I slike situasjoner kan det virke vanskelig å argumentere mot tortur kun ved å vise til menneskerettighetene som et gode i selg selv, fordi motparten argumenter med at tortur gir resultater! Men det holder ikke at det gir resultater, vi må spørre oss hvilke resultater det gir.

Torture bilde en

Frykten for terrorisme har skapt mange torturister. Foto: Flickr.com/photos/46473296@N02/6683132749/Justin Norman

Tortur blir ofte forsvart med at saker blir løst når en bruker det for eksempel i forhør. I alle land staten opptatt av prosentandelen på oppklarte forbrytelser. I noen land er de mer opptatt av å få en høy prosentandel under kategorien «løst», enn å forminske det antallet mennesker som sitter i fengsel og er uskyldige, skadet for livet og uten rettferdig dom, fordi de har tilstått under tortur.

 

Ifølge Amnesty International Norge kan avhørseksperter fortelle at «personer som blir utsatt for tortur forteller det de tror avhørene ønsker. De forteller det de blir bedt om å fortelle. Tortur leder ikke til pålitelige tilståelser og informasjon innhentet ved tortur kan ikke benyttes som rettslig bevis.»
www.amnesty.no/stopptortur

Når et annet menneske har gjort noe mot et medmenneske som er helt utilgivelig og grusomt, er det lett å bli forferdelig sint. Så sint at vi glemmer våre egne verdier og idealer. Det er når vi føler dette sinnet, denne sorgen og også frykt at vi må prøve å ikke la den styre oss vekk fra disse verdiene. Frykten for terrorisme har blant annet i USA skapt mange torturister det siste tiåret og den samme frykten har ført til mange menneskerettighetsbrudd. Hvorfor det er så ufattelig viktig at vi unngår å bruke tortur, uansett situasjon, er det et veldig godt argument for:

7021338_d43d819100

Torturcelle i Kambodsja. Foto: Flickr.com/photos/timol/7021338/Timo Luege

Menneskerettighetsbrudd har ringvirkninger.
Hva skaper en terrorist, en morder eller en voldtektsmann? Dette er selvfølgelig et komplekst spørsmål og det er mange grunner til at mennesker utfører grusomme handlinger mot hverandre. Urettferdig behandling, fattigdom og umenneskelige opplevelser skaper knekte mennesker som kan ha større sjanser for å utføre lovbrudd senere. Ringvirkningene fortsetter, til de har påvirket andre, og andre igjen. Måten å stoppe brutale handlinger i verden på, er ikke ved å svare med grusomhet.

Dette kan virke utrolig naivt, umulig og latterlig for mange. Men ser vi tilbake på historien, finnes det gode eksempler på hva mennesker har klart å tilgi og legge bak seg. Det ene er Nelson Mandela i Sør-Afrika. Mandela oppfordret ikke til krig og blodbad da han kom ut fra fengsel, men til tilgivelse og samarbeid. Han fikk tusenvis av svarte til å ta hvite, som hadde gjort dem stor urett, i hånden og tilgi dem.

Et annet eksempel er i Rwanda. 20 år etter folkemordet er det mange som lever med mennesker de vet har gjort forferdelige handlinger, som naboer og som kollegaer. Men de har klart å ta steget videre, de har klart å tilgi. Dette er fantastiske eksempler på den godheten og de verdiene vi mennesker har i oss og hva de kan utrette.

Vi lever i en hverdag hvor TV, frykt og sinne gir oss argumenter for tortur nesten hver eneste dag. Her har jeg lagt frem et motargument mot tankegangen som tilsier at tortur er nødvendig. Så lenge det utføres tortur i verden, er ikke en tilståelse verdt noen ting i seg selv. For hva ville du vært villig til å tilstå, om noen sa de skulle kappe av deg den ene hånden?

En tanke om “Menneskerettighetsbrudd har ringvirkninger

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s