Funksjonshemmedes rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Norge

Er likestilling for funksjonshemmede for dyrt?

<Kristel Jüriloo, Rådgiver, Likestillings- og diskrimineringsombudet>

Kristel Jüriloo

Kristel Jüriloo

Universell utforming er utforming av bygninger, transportmidler, uteområder og IKT slik at de kan benyttes av flest mulig. Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven slår fast at mangel på universell utforming kan innebære diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne. FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne beskriver universell utforming som en menneskerettighet. Mangel på universell utforming innebærer altså brudd på menneskerettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Universell utforming forveksles ofte med tilgjengelighet. Tilgjengelighet er den nest beste løsningen for mennesker med nedsatt funksjonsevne, som for eksempel muligheten for å gå inn i en bygning gjennom en annen inngang enn hovedinngangen. For eksempel har Operahuset i Oslo ledelinjer for synshemmede som leder inn i en annen inngang enn hovedinngangen, som er en svingdør. For eldre bygninger, transportmidler, uteområder og IKT er det tilstrekkelig at løsningene er tilgjengelige (selv om mangel på universell utforming kan være ulovlig i noen tilfeller). Men for nye bygninger, transportmidler, uteområder og IKT er det ikke lenger tilstrekkelig. Universell utforming utelukker spesialløsninger som ofte kan oppleves som stigmatiserende for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Når vi ikke aksepterer ulike innganger basert på hudfarge, bør vi heller ikke akseptere ulike innganger basert på funksjonsevne. Her har vi dessverre et stykke å gå når det gjelder holdningsendringer. Fortsatt er det mange som ikke forstår hvorfor det er så ille med skilter som viser rullestolbrukere inn bakveien sammen med annen varetransport. Andre ganger har man rett og slett glemt å lage løsninger for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Foto: Kun-chia Wu

Foto: Kun-chia Wu

Regjeringen behandler for tiden et forslag til endringer i byggteknisk forskrift. Det er et uttrykkelig formål med endringene å lempe på kravene til universell utforming slik at det skal bli enklere for byggenæringen å bygge boliger. Mennesker med nedsatt funksjonsevne har behov for bolig, som alle andre. De har behov for å kunne bruke alle rom i egen bolig og de har behov for å besøke familie og venner i deres boliger.

Eksisterende løsninger er som nevnt ikke universelt utformet og ofte ikke mulig å gjøre tilgjengelige heller. Mennesker med nedsatt funksjonsevne er ikke funksjonshemmede, men samfunnsskapte barrierer gjør dem til funksjonshemmede i mange situasjoner. Vi trenger derfor ikke bygge flere barrierer i våre byer. Samfunnet må ta kostnaden for universell utforming slik samfunnet har tatt kostnaden for barnehager og foreldrepermisjon. I noen tilfeller vil likestilling koste og det er en kostnad vi må ta.

En tanke om “Er likestilling for funksjonshemmede for dyrt?

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s