Homofiles rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Norge

Ja til vigselsliturgi for homofile

<Av Silje Mathea Kleftås Nygård, teologistudent på Det teologiske menighetsfakultet i Oslo og fremtidig prest i Den norske kirke>

siljeI det siste har likekjønnet ekteskap vært i vinden som aldri før. Hvorfor? Fordi Kirkemøtet sa nei til likekjønnet vigselsliturgi i april i år. De sa også nei til en forbønnsliturgi for homofile og lesbiske som vil velsigne et borgerlig inngått ekteskap. I kirka er det status quo pr i dag.

Jeg, som fremtidig prest i Den norske kirke, syns dette er utrolig synd. Noe av det jeg gleder meg mest til som prest er å vie mennesker. Å feire kjærligheten mellom to mennesker, enten det er mellom en mann og en kvinne eller to av samme kjønn. En gjensidig og likestilt kjærlighet. Et ekteskap er et løfte om varig troskap. Selve vielsen er en juridisk handling. Denne har kirka rett til, og ikke krav på. Ekteskapet, slik vi forstår det i dag, kan ikke sammenlignes med ekteskapet slik det var da bøkene i Bibelen ble skrevet.

Foto: Bart Vis, Flickr commons

Foto: Bart Vis, Flickr commons

Bibelen er alltid gjenstand for fortolkning og forskjellige meninger og vi er alle farget av vår egen kontekst. Når man diskuterer homofilt samliv i dag, er det snakk om et forpliktene og likestilt samliv mellom to mennesker av samme kjønn. Guds radikale kjærlighet for alle mennesker, nestekjærlighet mellom mennesker og menneskets ukrenkelige verdi er verdier det er viktig å legge til grunn når man diskuterer et såpass vanskelig og alvorlig tema som likekjønnet vigsel i kirka. For ja, det er et vanskelig tema. Og det er alvorlig. Det berører mennesker personlig og mennesker føler de ikke er velkomne i kirka. Selv om de er aktive kirkegjengere ellers i året, så får de ikke bruke et rom som kan bety så uendelig mye for dem den ene dagen. For å feire kjærligheten.

Gud ønsker mennesker godt. Gud så at det ikke var godt for mennesket å leve alene, slik det står i 1. Mosebok 2,18. Hvordan kan man da nekte to mennesker av samme kjønn å gi hverandre sitt ”ja” i påsyn av Gud og menigheten?

GaymarriageHomofiles rettigheter handler om menneskeverd og hvordan jeg som kristen behandler mine medmennesker. Og hvordan kirka, som en åpen folkekirke, velger å behandle sine medmennesker. Jesus og hans gjerninger bør være et forbilde, uansett om man mener homofile skal få gifte seg i kirka eller ikke. Jesus lar seg forstyrre av levd liv, det ser vi gang på gang. Dette levde livet burde ikke være en stopper for at homofile skal få lov til å feire kjærligheten i kirka.

Toleranse og respekt er viktige ord i denne debatten. Jeg respekterer at mange av mine mulige medarbeidere ikke har det samme synet på meg i denne saken, og det er helt greit! Nettopp derfor mener jeg det er like viktig med respekt andre veien. Jeg vil bli respektert for mitt ønske om å vie homofile par uten å bli kalt troløs eller hedning.

 

Forsidefoto av May S. Young, Flickr Commons

Vil du lese flere artikler om menneskerettigheter, i Norge og globalt? Lik vår Facebook side!

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s