Norge / Valg 2013

Gratulerer med dagen? De blåblås første år

<Av Aled-Dilwyn Fisher, redaktør>

I dag fyller Norges blåblå regjering ett år.

På MRbloggen fulgte vi med under valgkampen, og analyserte Regjeringsplattformens hummer og kanari. Men hvordan ser de blåblå ut ett år senere?

Regjeringen Solberg. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Regjeringen Solberg. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Fra plattform til politikk

Regjeringsplattformen vekket tidlig oppmerksomhet for forslaget om å endre religion, livssyn og etikk-faget (RLE) til «kristendom, religion, livssyn og etikk» (KRLE). Som to menneskerettighetseksperter sa på MRbloggen var det «uheldig at en ny regjering allerede før den tiltrer foreslår en endring som skaper tvil om Norges forhold til internasjonale menneskerettigheter».

På lignende vis fikk regjeringen motstand for et annet forslag som så ut til å ha blitt laget for å tilfredsstille Krf – nemlig, «reservasjonsretten».

Debatten raste om hvorvidt dette var forenlig med enten religionsfrihet eller kvinners rett til helse. Som en jurist konkluderte er fastlegens samvittighetsfrihet «ikke god nok grunn til å begrense kvinners tilgang til helsetjenester når bare kvinner blir berørt… og når den uansett ikke når sitt formål om å begrense antall aborter».

Mange andre var enige. 8. mars-toget ble større enn på mange tiår, og i praksis en demonstrasjon mot «reservasjonsretten» – et forslag som selv den ansvarlige ministeren ikke var enig i. Endringen ble droppet, men debatten fortsetter over et kompromissforslag.

Feilskjær i utenrikspolitikk

Regjeringen fikk også kraftig kritikk da ingen av deres representanter ville møte Dalai Lama – noe som her ble omtalt som menneskerettslig ukonsekvent og ulogisk symbolpolitikk.

Slike feilskjær har vi også sett overfor andre utenrikspolitiske temaer. Det har vært manglende fremgang på barns rettigheter når det gjelder ratifisering av Barnekonvensjonens klageordning, og dårlig oppfølging av FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter. Det er imidlertid store forventinger til stortingsmeldingen om menneskerettigheter i utenrikspolitikken som kommer senere i oktober.

Skuffende signaler hjemme

Det har også vært skuffelse over regjeringens politikk overfor funksjonshemmedes rettigheter hjemme, hvor forslaget om å innføre tidlig ultralyd på statens regning har bidratt til det som kalles for «en krekende debatt».

I andre områder har det vært uklare, eller rett og slett skuffende, signaler fra Høyre og Frp. Spesielt har tiggeforbudet skapt en stigmatiserende offentlig debatt om tilreisende rom, og et meget dårlig inntrykk av Norge internasjonalt.

Selv om statusen til Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NI) har blitt avklart er denne beslutningen tatt av Stortingspresidentskapet. Regjeringen har anerkjent betydelige utfordringer overfor retten til bolig, og planlegger en ny sosial boligstrategi, men den har ikke vist betydelig fremgang på andre områder omtalt som Norges største menneskerettighetsutfordringer.

Spesielt var debatten om grunnlovsendringer skuffende – og endte opp med at sentrale økonomiske, sosiale og kulturelle (ØSK) rettigheter, inkludert rettene til helse og en tilfredsstillende levestandard, ble utelatt.

Hvordan kan Norge kritisere andre land for ikke å ta menneskerettigheter på alvor når verdens rikeste land ikke er i stand til å sikre disse grunnleggende behovene?

Debatten om grunnlovsendringer demonstrerte gammeldags holdninger om menneskerettigheter som minnet om den kalde krigen – noe som regjeringen ikke bidro til å forbedre eller oppdatere.

Finansminister Siv Jensen. Bilde: Rune Kongsro

Finansminister Siv Jensen. Foto: Rune Kongsro

Statsbudsjettet og fremtiden

Som grunnlovsdebatten er statsbudsjettet en viktig pekepinn om regjeringens politikk fremover.

Da Siv Jensen sammenlignet budsjettprosessen med å være gravid svarte Stortingsrepresentant Snorre Valen at dette er et budsjett som bare en mor kunne elske – og planene har fått kritikk fra mange forskjellige hold.

Hovedtrekket er at det er store kutt for å finansiere skattelette for de rikeste på 4,1 milliarder kroner. Det har blitt påpekt at denne summen kunne ha dekket gratis tannlegetjenester til hele landet.

Under FNs konvensjon om ØSK-rettigheter skal stater gradvis realisere rettigheter fullt ut i henhold til sine ressurser, og ikke tillate en tilbakegang uten å ha en veldig god grunn.

I verdens rikeste land er det uforsvarlig å kutte akuttovernatting for fattige tilreisende i Oslo, sykepenger og foreldrepenger til lavlønnede, støtte til bil for bevegelseshemmede, barnetillegg og fradrag til lån for uføre, og grunnstipendet til 50 000 videregående studenter; midler til skogvern, miljø- og klimatiltak, bistand, og universiteter og høgskoler; og støtte til frivillige organisasjoner fra Diabetesforbundet til Natur og Ungdom, Kontoret for voldsoffererstatning og pressestøtten.

Selv om det er framgang på noen områder, for eksempel lovfesting av retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA), og satsingen på rus og psykisk helse, er de mange kuttene spesielt uforsvarlig når mer oljepenger brukes, og de rikeste får skattelette.

Samtidig kan innføring av skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS tolkes som en tilbakegang for retten til utdanning. Endringer i arbeidsmiljøloven anses også som et tilbakeskritt, og fagbevegelsen varsler kamp om dette neste år.

Det sies at regjeringer skal vurderes ut ifra hvordan de behandler de svakeste. Sånt sett er det mye å bekymre seg over etter et år med Erna og Siv.

Hva synes du om regjeringens første år? Hvilke menneskerettslige utfordringer kommer fremover? Kom gjerne med innlegg eller kommentarer på MRbloggen.com! 

Vil du lese flere artikler om menneskerettigheter, i Norge og globalt? Lik vår Facebook side!

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s