ØSK-rettigheter / CSR / bedrifter og menneskerettigheter / Demokrati / Forsamlingsfrihet / Guatemala / Honduras / Latin-Amerika / Urfolks rettigheter / Ytringsfrihet

– Vi holder fast ved vår fredelige motstand, for å forsvare livet!

Konsultasjoner: mer enn bare ett ja eller nei

<Av Marianne Gulli, statsviter med pågående masteroppgave om jordkonflikt i Honduras og Guatemala>

gulli

Marianne Gulli

«Vi holder fast ved vår fredelige motstand, for å forsvare livet!»

Uttalelsen kommer fra Las 12 comunidades (de tolv lokalsamfunn) i San Juan Sacatepequez i Guatemala. Siden 2006 har de kjempet mot utbyggingen av en sementfabrikk og for deres legitime rett til jorda.

Jord og naturressurser er en kilde til konflikt i Mellom-Amerika, og som oftest står den mellom urfolks- og småbondesamfunn, og transnasjonale private selskaper.

Konflikten handler om mye mer enn retten til jord. Den handler om retten til selvbestemmelse over egne territorier og om retten til å bli konsultert. Konsultasjonsretten er nedfelt i blant annet ILO-konvensjon nr. 169, som Guatemala har ratifisert, og FNs erklæring om urfolks rettigheter.

I 2007 innkalte borgermesteren i San Juan Sacatepequez til konsultasjon om utbygging av sementplantasjen. Denne ble senere avlyst etter politisk press fra regjeringen og sementselskapet. Organisasjonen for de tolv lokalsamfunnene tok da saken i egne hender og organiserte en folke-konsultasjon. Nesten 9000 stemte i mot utbyggingen, bare fire stemte for.

På tross av resultatet har alle forsøk på dialog med regjering og offentlig institusjoner stagnert, mens sementselskapet fortsetter byggingen av plantasjen. Motstand har og blitt møtt med ekstrem voldsbruk fra politi og militære, rettslig forfølgelse og drap på aktivister.

Hva innebærer egentlig konsultasjonsretten?

Foto: Roderico Díaz

Foto: Roderico Díaz

Det handler om medbestemmelse: en kollektiv rett til å ta del i beslutningsprosesser som påvirker alle aspekter ved ens samfunnsliv. Retten til å bestemme over egne jord-områder, territorier og naturressurser er særlig viktig. som igjen er utgangspunktet for deres sosiale, økonomiske og politiske organisering og identitet.

I mitt møte med lokalsamfunn som kjemper for medbestemmelse og jord i Honduras og Guatemala er det påfallende hvor demokratisk deres organisasjon og beslutningstaking er. Konsultasjoner er bare ett utrykk for dette. Det er også interessant å se hvordan lokalsamfunnene møter utvinningsindustrien og andre storskala økonomiske utviklingsprosjekter med kollektive prosesser for organisering, selvbestemmelse og konfliktløsningen. I tillegg til å være demokratiske er disse også likestilte på tvers av alder og kjønn.

Lokalsamfunnet har blitt en politisk aktør og disse demokratiske prosessene er noe vi kan lære av. Det er demokratibygging fra grasrota og i praksis. Dialog og kunnskapsutveksling er utgangspunktet for deres politiske bevissthet, deltakelse og motstand.

gullisgot

Foto: Marianne Gulli

Som en urfolksaktivist fra Honduras som kjempet mot utbyggingen av et vannkraftverk på urbefolkningens jord uttalte: “at et økonomisk fattig lokalsamfunn motstår alle de fristelser et transnasjonalt selskap kan tilby; å holde ut tross syv voldelige utkastelser; å se kvinner med machete i hånden og barna på ryggen ta til gatene og stille seg ansikt til ansikt med en militær kommando – det er verdighet, og det betyr at hun vet hva hun står opp mot. Dette kan man kun oppnå gjennom en solid lokal organisering og gjennom sosial kamp”.

Konsultasjonsretten er en rettighet tilkjent urfolk. I de siste år har imidlertid flere menneskerettighetsadvokater fra Mellom-Amerika tatt til orde for at konsultasjonsretten også må gjelde for småbondesamfunn. Dette fordi de også har en sosial, politisk og økonomisk organisering som er annerledes fra resten av samfunnet, og en identitet knyttet til jorda og lokalsamfunnet.

Konsultasjoner handler om mer enn bare å si ja eller nei. Det er en form for folkedemokrati der lokalsamfunnet diskuterer og i felleskap tar et standpunkt, ut fra sin virkelighet og sine ønsker. Konsultasjoner er også en anerkjennelse av lokalbefolkningen som politisk aktør, der de får en tydelig og sterk stemme. Det er nettopp det som er retten til selvbestemmelse.

—–

Marianne Gulli er tidligere bistandsrådgiver for den norske ambassaden i Guatemala. Hun jobber nå i LO, og sitter i Internasjonalt Utvalg i Rødt og i Arbeidsutvalget i Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG)

Vil du lese flere artikler om menneskerettigheter, i Norge og globalt? Lik vår Facebook side

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s