Krig/konflikt

Hvem er Dr. Frankenstein, hvis Den islamske staten (IS) er hans monster?

<Av Jonas Iversen, redaktør>

376748_192133004250773_1868382191_n

Foto: Jonas Iversen

Den islamske staten (IS) er en islamistisk militant terrorgruppe som har i løpet av de siste månedene fått kontroll over store områder i Irak og Syria.

IS massakrerer, halshugger og korsfester. Amnesty International beskriver deres operasjoner som etnisk rensing og krigsforbrytelser. IS har erklært området de kontrollerer for å være et kalifat, hvor IS lederen Abu Bakr al-Baghdadi er kalifen; lederen for alle verdens muslimer. Prosjektet er vanvittig, handlingene groteske. IS har blitt et monster som alle ønsker å stoppe.

Men hvordan oppstod IS og hvorfor ble de så mektige så raskt hvis ingen ville ha dem der? Hvem skapte monsteret IS?

Det er flere hypoteser om hvilke aktører som står bak IS’ vekst.

Hypotese 0 (fravær av aktører): Maktvakuum i Irak skapte IS
IS startet som “Al-Qaida i Irak”; en motstandsgruppe mot den amerikansk-britiske invasjonen og okkupasjonen av Irak i 2003, med tilknytning til Al-Qaida-nettverket.

Gruppen fikk spillerom idet USA trakk de fleste militærstyrkene sine ut av Irak i 2011. De fikk samtidig legitimitet blant sunnimuslimer siden den irakiske regjeringen, med Nouri al-Maliki i spissen, førte en politikk som marginaliserte dem. Presset mot sunnimuslimene økte idet USA trakk seg ut. Malikis politikk førte til politisk krise. IS kunne dermed vokse i maktvakuumet som oppstod.

Hypotese 1: IS ble skapt av tidligere Baath-offiserer
Da Saddam Husseins regime ble styrtet startet okkupasjonsmakten og den nye regjeringen en prosess ved å fjerne alle som spilte en rolle i hans tidligere sekulære Baath-parti-regime. Man ønsket å de-Baathifisere Irak.

Mange som var en del av Baath-systemet fikk interesse av å støtte motstandsgrupper, som ofte var radikaliserte islamister. I den grad tidligere Baath-offiserer bidro til å skape IS, kanskje med intensjonen om å bruke dem som nyttige idioter i kampen om statsmakten, har de nå mistet den innflytelsen de eventuelt hadde. Dette kom tydelig frem i juli da Reuters meldte at IS gikk bevisst etter tidligere Baath-offiserer og hadde drept mellom 25 og 60 av dem.

Flagget til Den islamske staten (IS). Foto: Wikimedia Commons

Flagget til Den islamske staten (IS). Foto: Wikimedia Commons

Hypotese 2: Syria skapte IS
Her kan man se for seg to perspektiver. Det første er en forlengelse av nullhypotesen, nemlig at kaos i Syria skapte et maktvakuum også der. IS kunne dermed bevege seg over grensen som de ville, og samtidig rekruttere likesinnede krigere som i utgangspunktet kjempet mot det syriske regimet og Bashar al-Assad.

Det andre er at Assad-regimet har bevisst fyrt opp under de militante sunnimuslimske jihadist-gruppene for å omdanne opprøret under Den arabiske våren fra å være ikkevoldelig med krav om demokratisering, til å bli en voldelig kamp mot ekstreme terrorister.

The Economist, gjengitt i Aftenposten Innsikt, hevder at Assad måtte finne en måte å legitimere den ekstreme brutaliteten regimet hans påførte de fredelige demonstrantene. Han beskyldte dem for å være fanatiske sunnimuslimer, og “fulgte opp med å sette fri hundrevis av jihadister fra fengsel og å mane til angrep på kristne og andre minoriteter for å gjøre sin sak overbevisende – og på den måten ble den også reell”. Flere tusen av de militante islamistene i Syria ble senere en del av IS.

Hypotese 3: IS fikk støtte fra Saudi-Arabia og Qatar
BBC hevder at Saudi-Arabia og Qatar kan indirekte holdes ansvarlig for IS’ fremvekst. Begge har interesser i å styrke den sunni-muslimske makten i regionen og har støttet jihadist grupper som kjempet mot Assad i Syria med penger og våpen.

Slik støtte er nok også et forsøk på å balansere Irans innflytelse i regionen, spesielt i Irak. Etter Saddam Husseins fall i 2003, har Irak vært ledet av et shia-dominert regime som ser mer mot Iran enn mot Saudi-Arabia. IS i sin tidlige fase har også fått støtte fra velstående privatpersoner i Tyrkia og Kuwait, i tillegg til Saudi-Arabia og Qatar.

George W. Bush and Nouri al-Maliki shaking hands at the White House in 2006. Photo: Wikimedia Commons

Nouri al-Maliki og George W. Bush i Det hvite hus i 2006. Photo: Wikimedia Commons

Hypotese 4: USA og dets allierte skapte IS
USA har støttet opprørsgrupper i Syria, sannsynligvis også med våpen, med mål om å velte Assad-regimet. Mange av disse kan nå ha blitt en del av IS.

USA med allierte har også spilt en nøkkelrolle i fremveksten av IS, på en mer indirekte måte, gjennom invasjonen og okkupasjonen av Irak. IS har blitt en trussel for amerikanske interesser, blant annet overfor irakisk-Kurdistan og tilgangen til flere oljeområder.

Hypotese 5: All of the above
Mye tyder på at det er mange aktører som har spilt en viktig rolle for IS’ makt i dag. Mye tyder også på at IS har blitt veldig selvstendig, ut av kontroll for alle som direkte eller indirekte har bidratt til dets fremvekst.

BBC rapporterer at IS eksporterer nå rundt 9 000 fat olje hver dag. IS har blitt et Frankensteins monster, og fremstår som en trussel overfor alle dens gamle sponsorer.

Vil du lese flere artikler om menneskerettigheter, i Norge og globalt? Lik vår Facebook side

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s