FN / Israel/Palestina / Krig/konflikt / Norge

Krigen mot Palestina

<Av Line Khateeb, tidligere leder i Palestinakomiteen i Norge>

unnamed

Line Khateeb

Etter de israelske angrepene mot Gazastripen er antall drepte palestinere nærmere 1800 (per datoen innlegget ble skrevet, red. anm.). I følge FN-organisasjonen OCHA er 86% av de drepte sivile og minst 122 familier har mistet tre eller flere familiemedlemmer.

Abu Jami’ familien i Khan Younis, sør på Gazastripen, mistet 26 familiemedlemmer og 18 av dem var barn.

Vi begår imidlertid en feil om vi ser den siste krigen som et angrep mot Hamas eller Gaza, slik den blir fremstilt fra israelsk hold.

Israel er en av vestens siste kolonimakter. De okkuperer de palestinske områdene på Vestbredden og har opprettholdt en folkerettsstridig blokade av Gazastripen siden 2007. Angrepene på Gazastripen er et ledd i den israelske koloniseringen av Palestina og undertrykkingen av det palestinske folket.

9. juli 2014 var det ti år siden den internasjonale domstolen i Haag (International Court of Justice – ICJ) avga sin rådgivende uttalelse om de folkerettslige sidene av byggingen av muren på de palestinske okkuperte områdene. FNs generalforsamling hadde bedt om domstolens uttalelse (A/RES/IES-10114 (A/ES—l0/L.16) 8.December 2003).

Denne konkluderer med at Israel må stanse bruddene på folkeretten ved at arbeidet med muren opphører straks, og at muren blir demontert øyeblikkelig i de okkuperte områdene, inkludert i og rundt Øst-Jerusalem.

Uttalelsen understreker forpliktelsen til:

– Det internasjonale samfunn om ikke å godkjenne den illegale situasjonen som muren har forårsaket; og

– FN, spesielt FNs generalforsamling og Sikkerhetsrådet, som bør vurdere hvilke ytterligere tiltak som vil være nødvendige for å bringe til opphør av den ulovlige situasjonen som muren har forårsaket.

Muren er et av mange tiltak som israelerne har satt i verk i det okkuperte Palestina siden 1967 og som bidrar til å undergrave mulighetene for økonomisk utvikling i de palestinske områdene og ikke minst en selvstendig stat.

På Gazastripen har stengte grenser og sterkt begrenset bevegelsesfrihet ført til at mer enn halvparten av de 1.8 millioner innbyggerne er avhengig av hjelp til matvarer fra FN. Ikke på grunn av en naturkatastrofe, men på grunn av blokaden som hindrer eksport og import, jordbruk og fiske, som folk i Gaza tidligere livnærte seg av.

Okkupasjonen, trakassering og kollektiv avstraffelse av sivilbefolkningen gir dårlig grobunn for fred.

Skader i Gaza fra 'Operation Protective Edge.' KILDE: Muhammad Sabah/B'Tselem

Skader i Gaza fra ‘Operation Protective Edge.’ KILDE: Muhammad Sabah/B’Tselem

Mens Israel fremstår som et vestlig demokrati med en sofistikert hær og høyteknologiske våpen blir den palestinske motstandsbevegelsen utelukkende fremstilt som terrorister og norske politikere tar avstand fra styresmaktene på Gazastripen, Hamas.

Det er en bitter ironi i at den statlige hæren med avanserte våpen står ansvarlige for drap på 408 barn i løpet av de siste ukene, mens den palestinske motstandsbevegelsen har drept 64 soldater og tre sivile israelere.

Israelerne har langt bedre virkemidler for å beskytte sin sivilbefolkning enn palestinerne har, men det er et tankekors at det utelukkende er de palestinske militante som blir karakterisert som terrorister.

Frihetsforkjemperen Nelson Mandela arbeidet mot Apartheidregimet i Sør- Afrika og hans parti ble i sin tid også stemplet som terrorister. Norges statsminister Erna Solberg, berømmet Mandelas pågangsmot og kamp for frihet da hun gjestet begravelsen hans i desember 2013.

Hadde hun også lyttet til ham da han levde kunne hun husket Mandelas ord: “vår frihet i Sør-Afrika er ikke fullstendig før palestinerne har fått frihet i Palestina.”

For å oppnå dette må palestinerne få frihet fra den israelske okkupasjonen, og israelere og palestinere må behandles etter samme standard. Barn i Gaza må kunne gå på stranden uten å risikere å bli beskutt av israelske marinefartøy i Middelhavet.

Jeg forventer ikke at Erna Solberg skal dele mitt syn på alt som gjelder okkupasjonen av Palestina, men jeg forventer at våre folkevalgte bruker internasjonal lov og Geneve-konvensjonen som kompass når de skal navigere Norges forhold til Israel og Palestina.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s