Kvinners rettigheter / Religionsfrihet

EMD gir tommel opp for et forbud mot niqab

<Av Kristel Jüriloo, redaktør>

I 2011 ble det forbudt i Frankrike å dekke seg til slik at ansiktet skjules i det offentlige rom. En 21 år gammel muslimsk jente – ’S.A.S.’ – opplevde dette som et inngrep mot hennes privatliv og religionsfrihet.

11 mannlige og 4 kvinnelige dommere ga Frankrike medhold i at forbudet ikke var i strid med retten til religionsfrihet eller retten til respekt for privatliv. Imidlertid var to dommere totalt uenige med flertallets avgjørelse og ga S.A.S. medhold.

Er det en menneskerett å se ansiktet til forbipasserende?

Religionsfriheten omfatter retten til å gi uttrykk for egen religion i det offentlige rom og er en grunnleggende menneskerett. Religionsfriheten kan begrenses under den europeiske menneskerettskonvensjonen, men kun i de tilfellene der det er et saklig formål, nemlig hensynet til offentlig orden og sikkerhet, og/eller beskyttelse av andres rettigheter. I tillegg må begrensningen være forholdsmessig – hvis det er andre tiltak som kan ivareta det angitte saklige formålet uten å begrense religionsfriheten, så må disse prøves ut først – og nødvendig i et demokratisk samfunn.

Foto: Flickr Commons

Foto: Flickr Commons

Frankrike argumenterte med at forbudet var begrunnet i behovet for å ivareta offentlig orden og sikkerhet. Heldekkende plagg kan brukes for å skjule sin identitet og kan derfor hindre politiets arbeid. EMD fant ikke dette argumentet overbevisende nok. Det EMD derimot fant overbevisende var at forbudet var nødvendig for å beskytte andres rettigheter, nemlig retten til å samhandle i et åpent samfunn.

Mindretallet mente helt riktig at et abstrakt prinsipp om muligheten til å samhandle i et åpent samfunn ikke er en menneskerett. Det rettferdiggjør derfor ikke et brudd på et annet prinsipp som allerede er anerkjent som en menneskerettighet. .

Europeisk konsensus pleier å være retningsgivende for EMDs avgjørelser. Europeiske stater gis en vid skjønnsmargin til å regulere forhold der det ikke finnes noe europeisk enighet. Men når det kom til spørsmål om å regulere utøvelse av islam så hadde ikke det faktum at hele 45 av 47 europeiske stater ikke har forbud mot heldekkende religiøse plagg noe som helst betydning. Jeg undrer derfor om ikke dommerne i EMD har fordommer mot islam som en kvinneundertrykkende religion som ikke hører til i Europa.

Etnisk diskriminering

Foto: Flickr Commons

Foto: Flickr Commons

Forbudet rammer i hovedsak muslimske kvinner. Det franske forbudet har gjort unntak for masker som bæres under karneval. Det er åpenbart at forbudet er ment å ramme muslimske kvinner som bærer niqab. Debatten ga klart uttrykk for at niqab ikke er ønsket i det franske samfunnet.

Forbudet forbyr mangfold og hindrer toleranse. Dette var også mindretallets vurdering. Selv om noe av begrunnelsen for forbudet er å hindre at den konservative og kvinneundertrykkende formen for islam får fotfeste i Frankrike, så er det nokså åpenbart at franskmenn ikke ønsker at innvandrere avviker fra den tradisjonelle kulturen.

Jeg ser også kvinner i niqab i Oslo sentrum, men jeg tenker ikke at niqaben gjør det umulig for meg å samhandle med dem eller at deres klesplagg truer demokratiet vårt. Et demokrati skal respektere ulikhet og beskytte rettighetene til minoriteter fra flertallets dominans. Det EMD gjør i sin avgjørelse er nettopp å anerkjenne at det flertallet anser som ubehagelig er god nok grunn til å begrense friheten til en minoritet.

Er niqaben kvinneundertrykkende?

Foto: Flickr Commons

Foto: Flickr Commons

Frankrike argumenterte med at forbudet beskyttet hensynet til likestilling og verdighet. I islam er det pålegg om anstendig påkledning for både menn og kvinner, men kvinners påkledning dekker mesteparten av deres kropp. Kvinnekroppen er seksualisert og må tildekkes for å beskytte offentlig moral. Men er ikke kvinnekroppen seksualisert i den vestlige kulturen også?

Om vi skal forby plagg som er kvinneundertrykkende så bør vi forby både heldekkende plagg og plagg som knapt dekker noe. For mange muslimske kvinner er det å dekke seg til uttrykk for frihet til ikke å være et sexobjekt. Hvilken rett har vi til å sette oss til doms over kvinner som ønsker å dekke seg til?

Et forbud i Norge?

Frp vurderer nå et forslag til Stortinget om å forby bruk av plagg som skjuler ansiktet. Frp får delvis støtte av Arbeiderpartiet. Grunnen til at Stortinget har tidligere avvist et slikt forbud var nettopp det at forbudet kunne være i strid med religionsfriheten, noe EMD nå har vist ikke å være tilfellet.

Jeg oppfatter Frp som inkonsekvente når det skal være et parti for frihet, mens det samtidig er imot frihet for muslimske innvandrere.

Jeg håper norske myndigheter heller treffer tiltak for å fremme bevissthet rundt kvinners rett til valgfrihet og verdighet i stedet for å ty til forbud mot niqab. Vi er tross alt forpliktet til dette gjennom vårt forhold til de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s