Miljø

Jeg anklager dere

<Av Tale Hammerø Ellingvåg, Natur og Ungdoms sentralstyre >

portrett tale ellingvågJeg anklager en hver som er eldre enn meg og min generasjon. Dere har ikke gjort jobben deres. Til dere som har prøvd hardt og iherdig, men likevel ikke klart det – jeg sier takk og jeg beklager så mye, men – dere har ikke greid det.

Verden er på stø kurs mot fire graders oppvarming. Oppvarming som innebærer rundt 100 prosent høyere havforsuringsnivå enn i dag, en verden med opptil 40 prosent reduksjon i den varmebringende golfstrømmen, opptil 85 prosent mindre isbrevolum på Grønland og Antarktis og rundt 25 prosent mindre snødekke blant annet her i Norge. Brå, Bjørndalen og Bjørgen ville kanskje satt pris på at noen reddet snøen under skiene til deres etterkommere.

Det er naturlig at mange spør seg hva en egentlig kunne gjort, eller innvende at faktisk, så prøvde jeg og noen venner å gjøre noe med dette. Ja, det kan godt hende. Men, likevel sviktet minst én hel generasjon. For når var det dere skjønte at dette møtte gå galt? Og når sluttet dere å lytte til de rådene som ble gitt fra de som hadde bedre peiling enn dere? Feil har skjedd systematisk over mange tiår, og det er lett å skylde på at det er systemet som er feil, men systemet består av folk. Vi har systematisk latt være å la miljøfaglige råd ligge til grunn for våre beslutninger, og enden på visa er at nordmenn uten særlig kritiske spørsmål, legger opp til å undergrave menneskerettighetene.

For, et hvert menneske har rett på å dekke de mest grunnleggende menneskelige behov. Disse mulighetene innskrenker vi med hvert fat olje vi pumper opp og inn i egne lommebøker. Klimaendringene endrer vanntilførselen fra issmelting i områder som Himalaya, de gjør det ytterligere vanskeligere å dyrke i Sahelbeltet i Afrika, og i neste instans vil knapphet på ressurser føre til konfliktsituasjoner.

Jeg mener derfor at vi som bidrar til klimaendringer, krenker de kommende generasjoners menneskerettigheter og selve væren. Nordmenn har spinket og spart sammen til et pensjonsfond vi skal etterlate oss de neste generasjoner. Jeg lurer egentlig på hva vitsen er med dette, om ikke vi har greid å etterlate oss kloden i brukbar stand.

Foto: Kevin Dooley, flickr commons

Foto: Kevin Dooley, flickr commons

Men, så er det et håp i oss, tenker dere. Vi som vokser opp nå, og kan alt om endringene som skjer rundt oss, vi som vil oppleve mer ekstreme klimaendringer og sette til verden barn som vil kjenne det mest av alt – vi er deres håp. Til dere sier jeg at da trenger vi hjelp. Vi er nemlig i ferd med å bli som dere. Og er det én ting dere kan gjøre for å bøte på deres feil, er det å ikke la oss bli som dere. 100 masterstudenter fra BI og NTNUs prosjektledelsesprogram går til olja hvert år – disse kalles rett ut «Statoil-studenter». Dette er bare et av alt for mange tydelige tegn på at det trengs en grunnleggende systemendring et sted for at ikke også dagens studenter skal fortsette å utdanne seg til å bryte menneskerettigheter.

Det er fortsatt tid til å bøte på sine tidligere feil. Dere kan senke utvinningstempoet på norsk sokkel og dere kan avslutte avtaler med oljeindustrien som undergraver en framtid med de kloke hodene i grønne næringer. Dere kan sørge for at norske investeringer skjer i fornybar energi og bærekraftig infrastruktur – dere kan hjelpe til at menneskerettighetene blir styrket og overholdt. Dere kan vise dere voksne nok til å ta ansvar for kloden vi lever på, og samfunnene vi bor i.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s