Norge / Tortur

Ny besøksordning forebygger tortur

<Av Johannes Flisnes Nilsen, rådgiver ved Nasjonal forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse>

Johannes Flisnes Nilsen. Foto: UiO

Johannes Flisnes Nilsen. Foto: UiO

Mange mennesker fratas hvert år sin frihet på grunn av straffbare forhold, eller for å verne den enkelte eller samfunnet. Offentligheten har begrenset innsyn i hva som skjer på steder som politiarrester, fengsler, psykiatriske institusjoner, lukkede barnevernsinstitusjoner og utlendingsinternat.

Erfaring har vist oss at mennesker på slike steder har økt risiko for å bli utsatt for tortur og umenneskelig behandling.

I vårt eget land har boka «Skammens historie: Den norske stats mørke sider gjennom 200 år» nylig satt søkelys på tidligere overgrep som staten har gjort seg skyldig i.

Vi vet også at FN jevnlig tar opp blant annet forhold ved norske politiarrester og bruk av isolasjon i fengslene, med Norge.

Sivilombudsmannen har nylig fått et særskilt ansvar for å undersøke om mennesker som er fratatt friheten behandles humant. Nasjonal forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse ble opprettet våren 2014 som en ny avdeling hos ombudsmannen. Dette skjedde som en oppfølging av at Norge ratifiserte tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon (OPCAT) sommeren 2013, etter at Stortinget tildelte ombudsmannen oppgaven.

Forebyggingsenheten skal gjennomføre besøk over hele Norge til steder der personer er, eller kan være, fratatt sin frihet. Formålet med besøkene er å forebygge tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Forebyggingsenheten har adgang til alle steder for frihetsberøvelse. Vi har rett til å føre private samtaler med personer som er fratatt friheten – uten at det er ansatte eller andre tilstede. Under besøkene vil vi snakke med frihetsberøvede personer, ledelsen, ansatte og andre involverte. Videre skal vi ha tilgang til alle nødvendige opplysninger av betydning for forholdene under frihetsberøvelse. Besøkene kan skje både med og uten forhåndsvarsel.

Der det er nødvendig, gir forebyggingsenheten råd og anbefalinger for å redusere risikoen for tortur og umenneskelig behandling, og for å sikre at mennesker som fratas friheten behandles humant. Forebyggingsenheten kan også fremsette forslag og kommentarer som gjelder nasjonal lovgivning. Vi skal ikke behandle enkeltklager, men vi vil sikre at mennesker vi møter under våre besøk blir informert om muligheten til å få en klagesak behandlet hos en av de øvrige avdelingene hos Sivilombudsmannen.

Oppgavene til forebyggingsenheten omfatter mer enn selve besøkene til steder for frihetsberøvelse. Det er viktig å fremheve at forebyggingsenheten skal føre en bred dialog både nasjonalt og internasjonalt for å spre og motta relevant kunnskap, og for å sikre oppslutning om nødvendige tiltak.

FNs verdenserklæring artikkel 5.

FNs verdenserklæring artikkel 5

Forebyggingsenheten er for det første avhengig av å ha en god dialog med ansvarlige myndigheter for å ivareta sin oppgave om å forebygge tortur og umenneskelig behandling på effektivt vis. Enheten vil derfor ha en kontinuerlig dialog med ansvarlige myndigheter på både sentralt, regionalt og lokalt plan. Forebyggingsenheten er videre opptatt av å ha et effektivt samarbeid med eksisterende statlig oppnevnte tilsyn.

Videre vil enheten ha utstrakt dialog med relevante aktører i sivilt samfunn. Blant annet skal det etableres et eget rådgivende utvalg for å sikre råd og innspill til enhetens arbeid. Det tas også sikte på å etablere andre formelle og uformelle møtestrukturer slik at enheten kan motta råd og innspill fra aktører som involverte profesjonsgrupper, forskernettverk og akademia, rettighetsorganisasjoner samt organisasjoner for brukere eller pårørende.

Forebyggingsenheten samarbeider også med internasjonale menneskerettighetsorganer. Enheten har et særlig samarbeid med FNs underkomité for forebygging (UN Subcommittee on Prevention of Torture, forkortet SPT). Underkomiteen kan selv besøke alle steder for frihetsberøvelse i Norge, både med og uten forhåndsvarsel. I tillegg skal Underkomiteen gi råd og veiledning til den nasjonale forebyggingsenheten. Underkomiteens mandat og forholdet til den nasjonale besøksordningen, er forankret i OPCAT.

Forebyggingsenheten deltar også i dialog med internasjonale organisasjoner med ekspertise på forebygging av tortur, slik som Association for the Prevention of Torture (APT),Den europeiske torturforebyggingskomité (CPT) og deltar i faglige nettverk for europeiske besøksorganer med OPCAT-mandat.

Forebyggingsenheten har per i dag en kontorsjef og tre medarbeidere, som er satt sammen i et tverrfaglig team med kompetanse innen menneskerettigheter, medisin og samfunnsvitenskap. Det skal også opprettes en egen liste av eksterne eksperter som kan utpekes til å inngå som en del av teamet for utvalgte besøk.

Enheten har våren 2014 konsentrert seg om kartleggingsarbeid, etablering av arbeidsmetoder og innledende informasjonsarbeid. Våre første besøk er planlagt høsten 2014. Det skal avgis årlig melding til Stortinget og FNs underkomité for forebygging om forebyggingsenhetens arbeid.

Interesserte kan følge det videre arbeidet på enhetens nyopprettede hjemmeside.

 

 

8 tanker om “Ny besøksordning forebygger tortur

 1. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Very helpful info specially the final phase 🙂 I deal with such info a lot.
  I used to be looking for this particular info for a long time.

  Thank you and good luck.

  Liker

 2. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly
  the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Liker

 3. We absolutely love your blog and find nearly all of
  your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you
  write with regards to here. Again, awesome blog!

  Liker

 4. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through some of the posts I realized it’s
  new to me. Regardless, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

  Liker

 5. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

  Liker

 6. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to
  get that «perfect balance» between usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a superb job with this. Additionally, the blog loads very
  fast for me on Chrome. Outstanding Blog!

  Liker

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s