Uncategorized

MRbloggen 1 år!

RedaktøreneFor nøyaktig ett år sida publiserte MRbloggen sitt første innlegg med løfte om å publisere interessante og aktuelle historier om ulike temaer knyttet til menneskerettigheter (MR). Vårt mål var da som nå at bloggen skal bidra til å bedre forståelsen av hva menneskerettigheter er, og å vise at de angår oss alle i vår hverdag. Gjennom året har vi satt søkelyset på mange ulike menneskerettighetstemaer, og hatt en rekke prominente og dyktige bidragsytere – noe som vi er veldig stolte av.

Allerede de første ukene bloggen var oppe belyste vi såpass ulike temaer som problematiske sider ved norsk lovgivning, sammenhengen mellom mensen og retten til utdanning i utviklingsland, hvordan norsk media kan være med å fremme stereotypier og fremmedfrykt, og hvordan FNs menneskerettighetssystem har utviklet seg. Med dette ønsker vi å vise hvordan menneskerettighetene er betydningsfulle både på den internasjonale og nasjonale arena – et fokus som har vært og er gjennomgående for bloggen.

I august 2013 satte vi fokus på at menneskerettigheter gjelder for alle – også massemorderen Breivik, og vi publiserte et innlegg hvor en utenlandsk fengselsinnsatt fikk komme til orde – noe som er nokså unikt i den norske mediehverdagen.

I løpet av høsten fulgte vi den norske valgkampen ved å blant annet spørre de politiske partiene om hva de mener er den største menneskerettslige utfordringen i Norge. Geir Kjell Andersland (tidligere Venstrepolitiker) og Per Sandberg (FrP) debatterte asylbarns vilkår i Norge. Senere har vi fulgt opp med flere innlegg om barns rettigheter. Vi har også publisert flere innlegg om menneskerettigheter og miljø, og om funksjonshemmedes rettigheter.

I de siste ukene har vi hatt et spesielt fokus på menneskerettighetsutfordringer i Norge med innlegg blant annet om tilreisende roms krav på respekt for sitt menneskeverd og debatten om menneskerettigheter inn i grunnloven. Sistnevnte debatt har særlig stilt spørsmål ved hva menneskerettighetene egentlig er, og om de er likestilte og udelelige. Dette viser at informasjon og debatt om menneskerettighetene trengs, også i Norge.

To ganger i løpet av den siste tida har VG-nett publisert innlegg fra MRbloggen, og vår leserskare har økt betraktelig. Våre fem mest leste innlegg er:

Store menneskerettslige utfordringer på norske sykehjem

Abort er en menneskerett

Krenkende debatt

Racial Profiling in Japan: Why do Japanese Fear Foreign Crimes?

«Det reisende folket» – En historie om diskriminering

I tillegg ønsker vi også å trekke fram «Flyktninger har rett til å bruke falske dokumenter for å flykte til Norge» og «Den lange veien mot trygghet» fordi disse innleggene på en god måte illustrerer bloggens formål som er å bidra til kunnskap og engasjement om menneskerettigheter gjennom lettfattelige innlegg som ofte har en personlig vri.
Vi lover å fortsette med å publisere innlegg i tråd med disse målene, og retter en stor takk til alle våre kjære lesere og bidragsytere som har fulgt oss gjennom et engasjerende og spennende år.

Med hilsen fra redaktørene

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s