Kina / Norge

Regjeringen reduserer menneskerettigheter til symbolpolitikk

<Av Andreas H. Hvidsten, doktorgradsstipendiat i statsvitenskap og Kjersti Skarstad, doktorgradsstipendiat i statsvitenskap og redaktør av MRbloggen>

andreas hvidsten, portrettDet offisielle Norges holdning til menneskerettigheter ble satt på prøve i vurdering av hvorvidt man skulle møte Dalai Lama – det ble dessverre en prøve vi ikke bestod. I går falt regjeringens endelige beslutning om å ikke møte fredsprisvinneren. Beslutningen svekker vår identitet som menneskerettighetsforkjemper og baserer seg på en uheldig oppfatning av hva det vil si å føre en rettighetsbasert utenrikspolitikk. Menneskerettigheter er ikke noe vi gjør i tillegg til utenrikspolitikken. Å stå opp for menneskerettigheter er utenrikspolitikk.

Vi tror ikke på regjeringens vurdering av at det er et nødvendig skille mellom det å stå opp for sine verdier og det å få ting gjort.

I gårsdagens Morgenbladet uttalte Stortingspresident Olemic Thommesen at «om man skal drive realpolitikk og ikke symbolpolitikk må det være viktig for Norge å komme i en normal dialog [med Kina]». Det er to ting vi skal bite oss merke i her. For det første skillet mellom forskjellige typer politisk virksomhet. På den ene siden har man realpolitikk: den virkelige politikken – den som betyr noe. På den andre siden har man symbolpolitikk – det som bare er prat. Når disse to kommer i konflikt med hverandre er det klart at man må gi realpolitikken forrang. Det er imidlertid regjeringen selv som velger å redusere menneskerettigheter til tomprat og symbolpolitikk.

Kjersti2 - KopikuttDersom vi snakker varmt om menneskerettigheter, men ikke holder disse i hevd i våre handlinger, så er det helt klart et element av symbolpolitikk der. Dersom vi derimot er konsistente i ord og handling faller muligheten for symbolpolitikk bort. Da er det ikke lenger snakk om å dele opp politisk virksomhet i symbol- og realpolitikk – i uttalte prinsipper og handling – for disse to vil være ett. Det er regjeringens feilslåtte tankegang som muliggjør en slik todeling, og det er denne tankegangen som er den virkelige trusselen mot en handlekraftig norsk utenrikspolitikk.

Det andre som er verdt å merke seg er det regjeringen mener er forutsetningen for å kunne drive realpolitikk, nemlig dialog. Vi må få kineserne til å snakke med oss. Skal vi ha noen påvirkning i menneskerettighetsspørsmål må vi først «skaffe oss arenaen for å reise slike spørsmål». Et slikt handlingsrom for dialog mener de tydeligvis at best kan skaffes til veie gjennom å gi etter for presset og midlertidig sette våre egne verdier på vent. I realiteten fører dette til at vi innskrenker vårt eget handlingsrom.

Norges stemme ligger like mye, om ikke mer, i handlinger som i diplomatiske utspill. Hvordan vi forholder oss til Dalai Lamas besøk er en del av menneskerettighetsdialogen med Kina. Å ikke møte Dalai Lama er et mye høyere og tydeligere budskap enn det som noen gang vil bli fremført i lukkede diplomatiske kretser.

Regjeringens logikk er derfor høyst tvilsom. Det er ikke slik at utenrikspolitisk dialog er noe som bare foregår blant diplomater. Knefallet i denne saken vil muligens få kinesiske diplomater til å snakke mer med våre diplomater, men dette vil ikke være en reell dialog. En reell dialog fordrer ærlighet; den fordrer en oppriktig utveksling av ideer om hva som er rett og galt. En «dialog» som regjeringen legger opp til, hvor vi snakker om menneskerettigheter uten å følge opp med handling, vil ikke være basert på ærlighet – og det er ingen grunn til at hverken vi eller Kina skal ta det som sies i en slik sammenheng alvorlig.

Regjeringens store feilskjær er å se den diplomatiske omgangen i internasjonale fora som viktigere enn hva vi gjør og hvem vi er som nasjon.

—-
Forsidefoto fra Flickr Commons: Kris Krüg, dalailamacenter.org

En tanke om “Regjeringen reduserer menneskerettigheter til symbolpolitikk

  1. Tilbaketråkk: Gratulerer med dagen? De blåblås første år | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s