Krig/konflikt

Vi skal forandre verden

<Ingrid Rostad, leder Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom>

Ingrid Rostad

Ingrid Rostad

Tenk deg at en hel by – alle kafeene, barnehagene, skolene – ble borte i løpet av 10 sekunder. Knust. Brent opp. Det står i menneskerettighetene at enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. I dag finnes det 17.000 atomvåpen, nok til å drepe alle mennesker i hele verden flere ganger. Atomvåpen truer ikke bare menneskerettighetene. De truer hele vår eksistens. Allikevel er det fortsatt noen land som har lov til å ha atomvåpen. Det vil vi forandre på.

‘The Point of No Return’

13.-14. februar 2014 var representanter fra 146 land og internasjonale organisasjoner samlet i Nayarit i Mexico. Statene snakket om hva som skjer med mennesker og miljø om en atombombe eksploderer. Har vi beredskap nok til å ta vare på alle de skadde?

Konklusjonen var klar: Nei, det har vi ikke. Det er absurd at vi fortsatt lever i en verden med atomvåpen.

Østerrike annonserte da at de vil arrangere en konferanse til, i høst, for å samle verdens stater til å snakke mer om hva vi kan gjøre med trusselen atomvåpen representerer. Vår jobb som sivilsamfunn fremover, er å sørge for at Norge er med på denne konferansen sammen med de andre statene. Mexico ble et vendepunkt – det er ingen vei tilbake nå – og Østerrike kan bli ett skritt frem mot et forbud mot atomvåpen.
Norge må bli med på et forbud.

De som tror at en verden fri for atomvåpen er umulig glemmer ofte at over 90 prosent av verdens land allerede er atomvåpenfrie. Om alle disse landene kommer sammen, slik som i Mexico, er et internasjonalt forbud mot atomvåpen mulig. Men da må Norge være med. Norske myndigheter må fortsette å snakke om de humanitære konsekvensene ved atomvåpen, og være med til Østerrike til høsten.

Det er viktig at Norge kjemper for et forbud, ikke minst fordi det handler om vår felles fremtid. Under konferansen i Mexico kom det frem at risikoen atomvåpen utgjør for mennesker er større og mer akutt enn vi tidligere har trodd. Det har allerede skjedd mange uhell. Faktisk er det 11 atombomber som er borte. Ingen vet hvor de er.

Bare et forbud vil oppfylle menneskerettighetene Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom spiller en aktiv rolle for å øke tilslutningen til et internasjonalt forbud mot atomvåpen her i Norge.

I 2014 vil vi fortsette å opprettholde og øke presset på norske myndigheter. Vi vil fortsette å kjempe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Og vi vil gjerne ha med deg på laget!

Artikkel 28 i menneskerettighetene sier: «Enhver har krav på en sosial og internasjonal orden som fullt ut kan virkeliggjøre de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæring».

Det betyr èn ting: Verdens land må forby atomvåpen. Kort og godt – vi aksepterer intet mindre.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s