Arbeid / Miljø / Norge

Brød, jobb og klima

<av Andreas Ytterstad, førsteamanuensis (Høgskolen i Oslo og Akershus) og en av initiativtakerne til konferansen «Broen til framtiden: En klimaløsning nedenfra»>

Andreas Ytterstad

Andreas Ytterstad

Brød var ett av de viktigste kravene både i den franske og den russiske revolusjonen. Det var et her og nå krav, og handlet om umiddelbar tilfredsstillelse av et følt behov: sult.

Kravet om en sikker og god jobb handler om å kunne brødfø seg selv og sin familie på litt lengre sikt, skaffe en noenlunde forutsigbar uke, en rimelig god livskvalitet, og grunnlaget til alle våre andre rettigheter.

I utgangspunktet kan kravet om å kutte globale utslipp av CO2 virke fjernt fra matopptøyer og streiker. Men forskere kan likevel peke på mer skjulte sammenhenger. Andreas Malm i Sverige har for eksempel pekt på sammenhengen mellom klimaendringer, tørke, hvetepriser og den arabiske våren i 2011.

Tyfonen som traff Fiji, eller flommen i England, er dessuten her og nå, og muliggjør flere koblinger. «Kan vi snakke om klimaendringer nå?» sto det på et banner fra lokalbefolkningen i Oxford nylig.

Det som likevel trengs er at eksisterende kamper for arbeidsplasser eller brød eksplisitt kobles til klima. Det var tilløp til dette blant de tillitsvalgte på Tofte, før papirfabrikken skulle legges ned. De kunne bruke sine kompetanser til å forsyne Drammen by med grønn energi sa de.

Lærerne i Norge fører nå en kamp for å beholde sommerferien sin. Kan de koble den kampen til klima?

I teorien er ikke dette vanskelig. Vi trenger en grønn omstilling av samfunnet for å unngå en klimakatastrofe – en menneskerettslig katastrofe – som rammer hele verden. Da må eksisterende arbeidsplasser blir grønne arbeidsplasser, samtidig som vi skaper grønne jobber i fornybar energi, bærekraftig transport og andre grønne industrier – trygge jobber som sikrer velferd og rettigheter fremover.

At noen av Norges største fagforeninger og miljøorganisasjoner, Kirkens miljøsatsing og forskere samarbeider på konferansen «Broen til framtida – En klimaløsning nedenfra» (torsdag 27. februar) kan ses som et tegn på det er mulig å koble brød, jobb og klima sammen i hodene våre. Men i praksis er det alltid fristende å fokusere på det mest umiddelbare, på de såkalte brødkrava, og glemme den store klimasammenhengen.

Men det er dumt. For hvis den defensive kampen for vårt daglige brød eller trygge arbeidsplass offensivt kobles sammen med klima vil kampene samlet sett bli sterkere. Og hvis bare én gruppe berger arbeidsplassene og rettighetene sine gjennom å mobilisere på klima, vil to populære men slumrende ideer inspirere på ny: 1) en annen verden og 2) demokratisk kontroll over økonomien er mulige.

Forskere anslår at vi har et sted mellom 5 og 20 år på snu klimagassutslippene. Kobler vi brød, jobb og klima sammen i praksis, kan vi fortsatt klare det.

En tanke om “Brød, jobb og klima

  1. Tilbaketråkk: Brød, jobb, klima og modige klimaløsninger | Broen til framtiden: en klimaløsning nedenfra

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s