Likestilling og ikke-diskriminering / Minoriteter / Norge / Samene / Urfolks rettigheter

Kampen om Sápmi

<av Hadi Strømmen Lile, rettssosiolog og menneskerettsforsker>

Hadi Strømmen Lile

Hadi Strømmen Lile

I anledning Samefolkets dag (6. februar) kan det være på sin plass å reflektere litt over dagens vilkår for det samiske folk i Norge. En ting er å ha rettigheter på papir, en helt annen sak er hvordan realiteten ser ut.

I 2011 gikk redaktøren i Avisa Nordland (i Bodø) ut i NRK og hevdet at de hadde hatt den verste debatten noensinne. Han forklarte at: «Det som gjør den spesiell, er at det er så mye intensivitet, så mye hat.» Hva handlet denne intense debatten om? Et samisk veiskilt.

Et år senere var det Tromsø sin tur. Debatten raste intenst og hatet mot det samiske viste seg å være minst like mye til stede i Tromsø – selveste Mandela-byen, en by med et selverklært «antirasistisk fredsuniversitet». Debatten ble utløst av en søknad om at Tromsø skulle bli en forvaltningskommune for samisk språk. At Tromsø skulle defineres som samisk ble for mange Tromsøværinger en kamp om identitet.

Jens Johan Hjort ble valgt til ordfører med lovnader om å trekke søknaden, men han ble samtidig tatt på senga av debatten. Han følte et dypt ubehag ved å bli assosiert med en antisamisk bevegelse og har siden gjort det til sin viktigste sak å rydde opp i forhold til det samiske.

Ved inngangen til 2014 står Alta for tur, den største byen i Finnmark. At debatten kommer til å bli stygg i Alta er allerede åpenbart. I Finnmark har det vært tradisjon for å sparke samene lenge. Fornøyde stortingsrepresentanter for FrP kunne i 2009 fortelle at: «Kampen mot Sametinget er årsaka til at vi nå er Finnmarks største parti.» Nylig gikk Kystpartiets Ruth Olsen ut og fortalte at hun skulle ha seg frabedt å bli prakket på at hun bor i Sápmi. Utbruddet kom i forbindelse med utnevnelsen av en skiløper fra Sápmi til OL.

For enkelte i Alta er frykten for det samiske så sterk at de på alvor tror at Sametinget har en hemmelig plan om å gjennomføre et folkemord mot nordmenn i fylket.

«Den norske stat er grunnlagt på territoriet til to folk – nordmenn og samer.» Det proklamert Kong Harald i 1997 og det var grunnlaget for den utgående regjeringens samepolitikk. Det var det første som møtte deg når man gikk inn på regjeringens nettsider om det samiske.

Nå er setningen derimot tatt bort.

Om det varsler en ny linje fra den nye regjeringen er uklart. At regjeringen anerkjenner at Norge er et samisk land, like mye som et norsk, er ikke bare symbolsk viktig, men danner premissgrunnlaget for følelser og holdninger av stor betydning for samenes reelle rettighetsvilkår.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s