Uncategorized

Entusiasme og åpen dør

<Av Inga Bostad, ny direktør, Norsk senter for menneskerettigheter, UiO>

For noen år siden ledet jeg et regjeringsoppnevnt utvalgt som skulle formulere en ny formålsparagraf for opplæringen, skolen og barnehagen. I løpet av dette arbeidet var jeg på besøk på Holocaustsenteret og hørte den daværende lederen Oddbjørn Fure forelese om andre verdenskrig.

Inga Bostad er ny direktør for Norsk senter for menneskerettigheter. BILDE: Fransceso Saggio

Inga Bostad er ny direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, UiO. BILDE: Fransceso Saggio

En av tilhørerne spurte ham om han hadde gjort seg noen tanker om hva som skulle til for å forhindre et nytt holocaust. Fure trakk litt på det, et nesten umulig spørsmål svarte han, men jeg tror ikke at et formelt demokrati er tilstrekkelig, i betydningen representativitet, maktfordeling og åpenhet. I tillegg er det nødvendig med en respekt for menneskets egenverd.

Og nettopp respekten for menneskets egenverd ligger under det kosmopolitiske øyeblikket vi befinner oss i i dag (for å sitere filosofen Seyla Benhabib); at vi har fått etablert universelle menneskerettigheter som det er stor enighet om, som stater forplikter seg til, og som følges opp av konvensjoner og internasjonale domstoler. Et øyeblikk av stor enighet, men også av enorme utfordringer, daglige krenkelser av mennesker og deres rettigheter.

Å få lov til å starte opp som direktør for Norsk senter for menneskerettigheter er et stort privilegium. Det er ikke mange andre tema som er så grunnleggende som dette, som er så vanskelige, så engasjerende og så krevende, og det er ikke så mange fagfelt om har så entusiastiske og faglige sterke representanter.

Å være del av et universitet som gir utdannelse for kommende generasjoner, som besvarer de kritiske spørsmål med langsiktig grunnforskning og aktivt formidler vitenskapens innsikter og verdier, er slik jeg ser det en forutsetning for å komme videre i arbeidet med å fremme menneskerettigheter, og det er nettopp det som tiltaler meg; å bevege seg mellom politikk og vitenskap, mellom idealisme og saklighetsnormer, mellom visjoner og virkelighet.

Nylig deltok jeg på et seminar på Columbia University om «hvordan bryte sirkelen av krenkelser av menneskeverd». Dette er et tema som opptar meg spesielt og som det i dag er begynt å forskes mye på. Når er det et samfunn, et folkeslag, en minoritet, opplever så mye krenkelser at voldelige konflikter oppstår? Hva slags type krenkelser oppleves som de mest alvorlige og hva kan vi gjøre for å hindre gjentatte sirkler av krenkelser? Hvordan unngå skamfølelse og hva slags effekt har lovbestemmelser på det sosiale livet når det gjelder respekt for menneskets egenverd?

Jeg tar fatt på jobben med entusiasme og åpen dør!

Inga Bostad er ny direktør for Norsk senter for menneskerettigheter. Hun har vært en del av Universitetet i Oslos (UiO) toppledelse siden 2006, som viserektor og prorektor. Hun er filosof, og har tidligere vært tilknyttet Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK).

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s