Demokrati / Forsamlingsfrihet / Myanmar

Myanmar – et gryende demokrati?

<Av Kristin Jesnes, forsker på Fafo>

Myanmar (Burma) omtales stadig vekk som et gryende demokrati, men nye lovforslag setter spørsmålstegn ved myndighetenes vilje til å gi slipp på den autoritære kontrollen over landet.

Kristin Jesnes

Kristin Jesnes

Dersom du googler ‘Myanmar burgeoning democracy’ får du 2 920 000 treff. Google lyver sjelden om hva som er snakkisen, men overgangsfasen til et demokratisk styresett hvor menneskerettigheter respekteres er ikke uten komplikasjoner.

Riktignok initierte President Thein Sein i slutten av 2011 en rekke reformer som markerte slutten på militærregimet. De siste års utvikling er utvilsomt positive og har gitt folket mer frihet. Endringene har resultert i høye forventninger om en rask overgang til et demokrati hvor menneskerettigheter respekteres. Valget i 2015 blir den endelige testen; vil det nåværende regimet gi fra seg makten? En rekke utfordringer gjenstår på menneskerettighetsfronten, og det er ikke gitt at myndighetene vil leve opp til forventningene.

Flere kontroversielle lovforslag som innskrenker menneskerettighetene er nå oppe til diskusjon i nasjonalforsamlingen, hvor for øvrig 25 prosent av setene er forbeholdt de militære. Eksempelvis vil en lov om fredelige protester pålegge strafferettslige sanksjoner mot personer som demonstrerer uten tillatelse. Et titalls mennesker er allerede blitt fengslet som følge av loven. Ifølge den nye medieloven har myndighetene makt til å sensurere innhold og til å inndra publiseringslisenser. Ytringsfriheten er dermed fortsatt innskrenket i Myanmar.

Lovutkastet om begrenset organisasjonsfrihet offentliggjort i juli 2013 gjorde registrering av ikke-statlige organisasjoner obligatorisk. Ledere av uregistrerte organisasjoner risikerte dermed å bli satt i fengsel. Som følge av press fra sivilsamfunnet, det vil si nasjonale og internasjonale ikke-statlige organisasjoner, ble loven revurdert i nasjonalforsamlingen.

En mindre restriktiv lov, hvor mange av innspillene fra sivilsamfunnet var integrert, ble publisert i november. I den nye loven er det frivillig å registrere seg og alle sanksjoner mot de som ikke registrerer seg er fjernet. Riktignok mister organisasjoner som ikke registrerer seg all statlig støtte, og organisasjonen kan verken bære logo eller inneha en bankkonto.

Kristin Jesnes deltok på konferansen "Political Parties and Citizens" i Yangoon i november 2013. Foto: Hanns-Seidel Foundation

Kristin Jesnes deltok på konferansen «Political Parties and Citizens» i Yangoon i november. Foto: Hanns-Seidel Foundation

Sivilsamfunnet representerer en autonom og kritisk stemme i samfunnet. De nye lovene illustrerer hvordan myndighetene i Myanmar fortsatt ser denne stemmen som en trussel heller enn som en pådriver i den demokratiske prosessen.

Sivilsamfunnet kan bidra til demokratisering av Myanmar ved å fremme inkluderende deltagelse og godt styresett, formidle budskap fra befolkningen til politikere (og omvendt). Ikke-statlige organisasjoner kan ta rollen som vaktbikkje og utdanne befolkningen og myndighetene i demokratiprosesser og menneskerettigheter. Det er viktig at myndighetene forstår at dersom de ønsker en overgang til et demokrati må de respektere en rekke menneskerettigheter som gir sivilsamfunnet spillerom.

Ifølge International Crisis Group illustrerer lovene ikke bare manglende vilje fra myndighetenes side til å gi fra seg makten, men også manglende erfaring og lite kunnskap om demokratiske prosesser. Betegnelsen ‘gryende demokrati’ legger opp til urealistiske forventninger om Myanmar som et demokrati før valget i 2015, og kan gjøre oss blinde for menneskerettighetsbruddene som finner sted i landet.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s