Barns rettigheter / Miljø

Klima + barns rettigheter=?

Har klimaforhandlingene noe med barns rettigheter å gjøre?*

<Av Siv Mjaaland, utviklingspolitisk rådgiver i Redd Barna>

bilde av siv maaland

Siv Mjaaland

Akkurat nå foregår det internasjonale klimaforhandlinger i Warszawa i Polen. Det er viktige problemer landene skal bli enige om. Det skal lages en ny klimaavtale, den skal være ferdig i 2015 og begynne å gjelde fra 2020. Derfor må landene bli enige om hvordan en ny avtale skal se ut, hva landene skal love- og forhåpentligvis holde- å gjøre for å forhindre at temperaturen stiger mer enn to grader. Klimaendringene skjer allerede og følge forskere vil temperaturen øke selv om vi kuttet stort i klimagassutslipp.

I går, da det var to dager igjen av forhandlingene, bestemte flere representanter fra sivilt samfunn seg for å forlate forhandlingene. Det skjer ikke nok fort nok. Redd Barna var blant de som gikk. Vi dro ikke fordi vi ikke har tro på at en internasjonal avtale, men for å si fra om at nå må noe skje. Miljøvernminister Tine Sundtoft sa at dette er ”eit kraftig signal. Eg håper at det signalet kan snus til noko positivt.” Det håper vi også!

bilde av barn som padler i forruensa vann i japan

Fotoreferanse: Codrington, Stephen. Planet Geography 3rd Edition (2005)

Britiske Overseas Development Institute (ODI) kom i oktober med en rapport om hvordan klimaendringene vil påvirke kampen mot fattigdom i årene frem mot 2030. Rapportens dom er klar: Regjeringer i hele verden kan glemme å avskaffe ekstrem fattigdom innen 2030 hvis ikke de klarer å forholde seg til den økte risikoen for naturkatastrofer.

Ekstremvær linket til klimaendringer øker, og vil sannsynligvis forårsake flere katastrofer. Uansett hvor mye landene kutter i utslippene sine, kommer klimaendringene til å medføre stor skade for mennesker i utsatte områder.  Derfor må alle bidra til at de landene og menneskene som rammes hardest skal kunne tilpasse seg klimaendringene.

Klimaendringer og barns rettigheter

Barns rettigheter er nedfelt i Barnekonvensjonen fra 1989. Barn har for eksempel rett til å gå på skole, til beskyttelse, til helse, til å være trygge, rett til å bli hørt i saker som angår dem.

Barn er en av de gruppene som er mest sårbare for klimaendringer. Barn har fysiologisk og psykologisk dårligere forutsetninger i møte med konsekvensene av klimaendringer, og det at barn er ekskludert fra de fleste beslutningsprosesser forsterker denne sårbarheten. Disse tre faktorene kommer i tillegg til diskrimineringen mange barn allerede opplever, spesielt barn i fattige land.

Det er de mest sårbare barna, de som opplever marginalisering og diskriminering allerede, som kommer til å merke klimaendringene hardest.

bilde av barn i haiti ved en innsjø

Foto: Alex Proimos

Klimaendringene medfører stor risiko for realiseringen av mange barns rettigheter.

Flere barn kan få mindre og dårligere mat, ikke rent vann, eller farlige sykdommer som mange barn dør av, som malaria diaré og lungebetennelse. Ved naturkatastrofer kan barn dø, miste hjemmene sine, kanskje må de flykte. Kriser og katastrofer og fattigdom gjør det vanskeligere å beskytte barn.

Når vanlige regler og måter samfunnet fungerer på ikke virker lenger, blir det farligere å være barn. De er mer sårbare for overgrep og utnyttelse.  Under og etter en naturkatastrofe må barn ofte slutte på skolen. Men det kan også hende at de ikke får lov til å gå på skolen fordi de må hjelpe familien å skaffe mat og vann.

På tross av den alvorlige trusselen klimaendringene er for barns rettigheter og barns framtid er det ikke så veldig mye snakk om barn i klimaforhandlingene. Hvorfor ikke det? Spør en politiker!

Redd Barna mener at alle land som er parter på klimaforhandlingene, som Norge, må kutte i utslippene sine og investere i fornybar energi og klimatilpasning for de fattigste. Norge må bidra til en rettferdig og juridisk forpliktende avtale som er ambisiøs på vegne av framtiden. Vi synes WWF har bra krav til en ny avtale.

Vi mener alle landene må huske – og gjerne minnes på – at barn har rettigheter som blir brutt på grunn av farlige klimaendringer. Og når land lager avtaler og planer for klima og klimatilpasning må de lytte til barna, både som sårbar gruppe og som avgjørende aktør for å lykkes med forebygging.

Barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem. Hvis det er en sak som angår dem så er det framtiden!

*Jepp

———————————————————————————————————

Les mer her:

http://www.unicef.org/dprk/ccd.pdf

http://www.childreninachangingclimate.org/database/plan/Publications/TheL BenefitsLofLaLchildLcentredLappraochLtoLclimateLchangeLadaption.pdf

http://www.reddbarna.no/vaart-arbeid/noedhjelp/katastrofeforebygging

http://www.reddbarna.no/om-oss/organisasjonen/redd-barna-mener/innfri-rettigheter-og-behov-for-barn-rammet-av-humanitaere-kriser

http://blogg.lnu.no/blog/2013/11/aldri-fol-at-dere-er-for-unge-for-klimaforhandlingene/

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s