Demokrati / Israel/Palestina / zimbabwe

Valgenes mester

<Av Kristine Grønhaug>

– I etablerte demokratier tror folk at det fins bare én måte å innrette valg på, nemlig deres egen. Men det er stor variasjon i valgsystemer, sier valgekspert Kåre Vollan.

Det finnes ikke bare ett brukbart valgsystem, variasjonen er stor og mulighetene mange. Det vet en av Norges aller fremste eksperter på området, matematiker Kåre Vollan. Han driver kurs og opplæring om valg, og har skrevet en rekke rapporter og artikler om tematikken. Allerede i 1992 var han med på å utvikle det første utkastet til en håndbok for valgobservatører, som senere lå til grunn for både OSSEs og EUs tilsvarende manualer.

Folkeavstemning.  Foto: NORDEM

Stemmegivning.
Foto: NORDEM

Et av Vollans aller mest spennende oppdrag gjennom NORDEM*, var til Palestina: Etter at PLO og Israel hadde undertegnet Oslo avtalene i 1993 og 1995, skulle det i 1996 holdes et historisk valg. Vollan ledet en gruppe på 50 observatører.

– Dette var det første profesjonelle valgoppdraget jeg hadde. Vi var på plass allerede i november 1995 og ble til godt over valget i januar 1996. Vi så hvordan israelerne trakk seg ut av område for område, og PLO som tok over kontroll på en ordnet måte. Det største inntrykket etterlot nok optimismen som hersket på den tiden. Offiserer fra PLO og IDF (Israels forsvar) patruljerte sammen. De hadde en felles kommandosentral, og ikke minst offiserene i IDF som var direkte involvert, så nødvendigheten av prosessen. Dessverre tok det ikke lang tid før denne prosessen stoppet opp, forteller han.

-Du har vært med på å utvikle metoden man i dag bruker på valgobservasjon. Hvordan ble du dratt inn i arbeidet?

-Jeg har alltid vært interessert i politikk og var studentpolitiker på syttitallet. Det å bli politiker var senere ikke aktuelt, men demokratistøtte var desto mer interessant. Fra 1990 var jeg aktiv i Helsingforskomitéens innsats på feltet, og vi og NORDEM så fort at man trengte mer systematikk for at de konklusjonene vi presenterte skulle bli noe mer enn anekdotiske beskrivelser av valgene. Særlig politikere som kom til land i små grupper og over kort tid, hadde en tendens til å støtte dem de ellers måtte ha sympati for, uavhengig av objektive funn.

Kåre Vollan_folkeavstemning Albania 1998

I midten til høyre sitter Kåre Vollan under en folkeavstemning i Albania i 1998.
Foto: Privat

Kåre Vollan har flere ganger vært i Zimbabwe, første gang da han ledet en observatørgruppe i 2002. Da kom de inn på kort varsel etter forespørsel fra EU, som trakk seg ut da deres delegasjonsleder ble nektet visum. NORDEM hadde dannet en gruppe på 25 observatører som avgav en kritisk rapport om valget. Siden har han vært til stede, men uten observatørstatus, ved valgene i Zimbabwe i 2005, 2008 og nå sist i 2013. I tillegg var han en rekke ganger i landet under grunnlovsprosessen fra 2009 til 2013 – inklusive folkeavstemningen som vedtok det utkastet de tre viktigste partiene hadde forhandlet frem.

Nepal, Zimbabwe, Kenya, Irak, Sudan, Egypt, Bosnia og Hercegovina. Kåre Vollan har arbeidet med valg i 30 land. I perioden mellom 1996 og 2009 ledet han tolv observatørkorps på vegne av OSSE. Interessen hans for valg bunner i den grunnleggende vissheten om at hvis ikke innbyggerne har tillitt til valgprosessen, vil hele fundamentet for troen på demokratisk medvirkning ryke.

*NORDEM – the Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights – arbeider først og fremst med å støtte internasjonale organisasjoner i deres arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Innlegget ovenfor er skrevet i forbindelse med NORDEMs 20 års jubileum og publiseres i morgen sammen med andre lignende historier i jubileumsrapporten på NORDEMs hjemmesider – http://www.jus.uio.no/smr/english/about/programmes/nordem/

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s