FN / Rettssikkerhet

Intervju med Manfred Nowak

Hvorfor en internasjonal menneskerettighetsdomstol?

<av Aled Dilwyn Fisher, redaktør>

BILDE: Manfred Nowak. KILDE: Phil Strahl / Wikimedia Commons

BILDE: Manfred Nowak. KILDE: Phil Strahl / Wikimedia Commons

MRbloggen har fått æren av å intervjue menneskerettighetsforkjemperen Manfred Nowak, som er i Oslo for å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond for 2013. Nowak skal holde Torkel Opsahls minnetale om behovet for en internasjonal menneskerettighetsdomstol («World Court of Human Rights») tirsdag 19. november.

Hvorfor mener du at vi trenger en internasjonal menneskerettighetsdomstol?

– Når de regionale menneskerettighetssystemene ble stiftet, etablerte de alltid en domstol, fordi hvis jeg har en rett, har en annen en plikt. Ellers er den ikke en rett. Hvis man selger en bil, og den andre ikke betaler, kan man gå til retten. Bindende dommer er grunnlaget for rettssikkerhet, og menneskerettigheter er de viktigste rettighetene.

Hvis den norske regjeringen bryter menneskerettighetene til nordmenn, kan de få en bindende dom fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Men i FN-systemet, på grunn av de sosialistiske statenes holdning under den kalde krigen, etablerte vi heller den minste fellesnevner – menneskerettighetskomiteer.

Nordmenn kan klage til komiteene, men hvis regjeringen ikke er enig i komiteenes dommer, må de ikke forholde seg til dem. Dette virker utdatert – det lukter fremdeles av den kalde krigen 25 år senere.

En internasjonal menneskerettighetsdomstol viser at vi tar menneskerettigheter på alvor. Det er et lite steg mot global styring – globale problemer trenger globale løsninger.

I dag er det mange kriser som verden er opptatt av, blant annet på Filippinene. Samtidig finnes det mange som kjemper mot mer global styring, som vi for eksempel ser i Storbritannias holdning til den europeiske menneskerettighetsdomstolen og økende nasjonalisme i Europa. Hvor sannsynlig er det at man får til å etablere en internasjonal menneskerettighetsdomstol?

– Det burde allerede finnes. På 1990-tallet hadde vi sjansen, da FNs høykommissær for menneskerettigheter og den internasjonale straffedomstolen (ICC) ble etablert, som er mye mer forstyrrende enn en internasjonal  menneskerettighetsdomstol ville vært.

Nå har vi klare kriser. Problemet er at kriseledelse ikke er nok. Vi bør bruke disse krisene for å forstå at det er noe fundamentalt galt med det globale samfunnet. Vi må endre vår tankegang.

Kanskje klimaendringer endelig kan tvinge oss til å gjøre det – vi ser hva som skjer i Filippinene, men stater er ikke villige til å takle de grunnleggende årsakene fordi de følger en neoliberal globaliseringsagenda.

Men hvis stater bestemmer seg for å endre kurs, finnes det i hvert fall et forslag for en internasjonal menneskerettighetsdomstol. Vi trenger mange andre endringer, inkludert fundamental reform av FN. Verdens menneskerettighetsdomstol er ikke løsningen på alle problemene.

Hvordan ville en internasjonal menneskerettighetsdomstol forholde seg til de andre internasjonale domstolene som allerede finnes?

– Det blir ikke noe konkurranse med andre domstoler. Det blir fortsatt en rolle for menneskerettighetskomiteene når det gjelder staters rapportering, fordi vi trenger tverrfaglige menneskerettighetseksperters syn. Men domstolen krever jurister.

Der hvor den internasjonale straffedomstolen tar tak i enkelte forbrytere, vil den internasjonale menneskerettighetsdomstolen gi ofrene tilgang til rettferdighet – ikke bare mot stater, men også mot internasjonale organisasjoner og transnasjonale konsern.

Transnasjonale konsern blir stadig mektigere, men for mange av de menneskerettslige initiativene overfor dem er frivillige. Jo mer makt disse konsernene har, jo mer ansvarlige bør de bli når de misbruker denne makten. Vi har globale menneskerettighetsstandarder, men vi trenger en domstol som kan gi kompensasjon til ofrene.

Det er opp til ofrene – hvis de tror de har en bedre sjanse med en annen domstol, eller om deres rettigheter under for eksempel den europeiske konvensjonen har blitt brutt, så kan de gå dit. Men transnasjonale konserner kan ikke holdes ansvarlige i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Man kan heller ikke få en dom om retten til helse fordi det ikke finnes i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Derfor trenger vi en domstol på det globale nivået.

Nowak har vært FNs spesialrapportør om tortur (2004-2010), hvor han blant annet skrev en rapport om behandling av fanger på Guantanamo Bay. I dag er han leder av Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte, Wien.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s