FN

«Verstingland» inn i MR-rådet

<Av Solveig Igesund og Aled Dilwyn Fisher, redaktører>

Kina, Russland, Saudi Arabia og Vietnam er blant landene som i dag vil kunne velges, uten motkandidater, til en plass i Menneskerettighetsrådet (MR-rådet).

FOTO: United States Mission Geneva / Wikimedia Commons

Foto: Menneskerettighetsrådet i 2012. Kilde: United States Mission Geneva / Wikimedia Commons

MR-rådet har som oppgave å være FN’s vaktbikkje for menneskerettigheter globalt. De 47 setene i MR-rådet er fordelt mellom regioner. Landene i de forskjellige regionene velger kandidater for «sine» seter, men alle 193 medlemsland i FN’s generalforsamling kan stemme på kandidatene som stiller.

Det er 14 kandidater som i dag skal velges. Resolusjonen som etablerte MR-rådet har som uttalt mål at medlemmene skal overholde de høyeste standarder for menneskerettigheter. Uten konkurranse fra motkandidater, og et reelt valg mellom flere kandidater i MR-rådet, står nå dette i fare for å bli ord uten mening.

Human Rights Watch har påpekt at disse landene i løpet av de siste årene har nektet flere uavhengige FN observatører adgang til å undersøke rapporterte overgrep. Disse landene har således et forklaringsproblem ved at de nekter FN eksperter utpekt av MR-rådet adgang, samtidig som de ønsker å være en del av MR-rådet. I følge Peggy Hicks ved Human Rights Watch er det som å ansette noen, for så å nekte vedkommende adgang til kontoret.

Mange har tatt til orde for at de landene som er langt fra å oppfylle kravene til medlemskap i MR-rådet ikke bør gjenvelges. I en replikk i VG sier utenriksminister Børge Brende at «for å sikre bedre beskyttelse av menneskerettigheter så må man derimot være villig til å engasjere land som står overfor store utfordringer». Selv om dette er en vanskelig balansegang mener han at det er lite produktivt å redusere MR-rådet til en gruppe likesinnede land.

Sannsynligheten for at Kina, Russland, Saudi Arabia og Vietnam velges inn i MR-rådet i dag er stor. MR-rådets troverdighet og videre arbeid for å fremme beskyttelse av menneskerettigheter er avhengig av at disse landene gjennomfører reelle fremskritt i forhold til beskyttelse av menneskerettigheter i sine respektive land.

For å følge avstemmingen direkte gå til http://webtv.un.org/#

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s