Kvinners rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Norge

Legalisering av prostitusjon: frihet for hvem?

<Skrevet av, Inga Ydersbond, Doktorgradsstipendiat, Institutt for statsvitenskap, UiO>

Inga Ydersbond

Inga Ydersbond

Fri flyt av prostituerte, økt menneskehandel og kriminell virksomhet, eller økt verdighet og bedre rettigheter for de prostituerte? De borgerlige partiene Høyre, FrP og Venstre vil etter egne utsagn endre sexkjøpsloven allerede til høsten dersom de kommer i regjering, med støtte fra tenketanken Civita.

Den norske debatten har vært preget av problematisering av hvordan den norske sexkjøpsloven fungerer, men har lite fokus på effektene der prostitusjon er blitt legalisert, slik som Nederland og Tyskland.

Forskning gjennom kvantitative studier indikerer at legalisering internasjonalt generelt fører til økt menneskehandel. Altså kan man i de fleste land ikke uten videre skille de to fenomenene for deretter å slå hardt ned på all menneskehandel og la ‘den lykkelige horen’ gå fri og la henne tjene de pengene hun måtte ønske gjennom å selge seksuelle tjenester. Hvis fenomenene i praksis vanskelig lar seg skille, kan en ikke argumentere prinsipielt bare omkring det ene.

Hva risikerer Norge ved legalisering? 

Foto: Chris Pirillo, Flickr

Foto: Chris Pirillo, Flickr

Artikkelen Ungeschützt (‘Ubeskyttet’) i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel forteller at omfanget av prostitusjon i Tyskland har tredoblet seg etter legaliseringen i 2001 og er blitt milliardindustri. Bakgrunnen for legaliseringen var å gi de prostituerte bedre arbeidsbetingelser. Det motsatte har skjedd, i følge artikkelen, og dette understøttes av en offentlig evaluering som viser at forholdene ikke på noen områder har bedret seg for de prostituerte. Det har vist seg umulig å regulere arbeidsforholdene slik at de prostituerte ikke blir utnyttet, får adekvat lønn og får de rettighetene som de politiske debattene i forkant av legaliseringen forespeilet dem, og som også var en av hovedmotivasjonene for lovendringen.

Legaliseringen har i følge Der Spiegel medført en tredobling i antall prostituerte, anslagsvis opp til 200 000, hvorav 65 til 80 prosent kommer fra utlandet, de fleste fra Øst-Europa. Bordeller er utbredt og finnes i de fleste byer. Legaliseringen har medført en utstrakt grad av menneskehandel og tvang der østeuropeiske unge jenter ofte lokkes, overtales, overbevises og lures til å jobbe i Tyskland i bordeller under slaveliknende forhold for luselønn.

Mange av de unge jentene kommer fra Øst-Europa, og de har vanligvis få, om noen muligheter til å forsvare sine rettigheter. For dem har altså legaliseringen ikke medført økt frihet, men altså heller bidratt til å skape et sterkt undertrykkende system de blir lokket, lurt og presset til å delta i.

Også de prostituerte som har vært lenge i markedet er tapere. Det store antallet nye unge jenter fra Øst-Europa i markedet bidrar til å presse prisene ned til det ekstremt lave, og til at arbeidsforholdene for ‘bransjen’ som helhet er blitt dårligere, altså et ‘race to the bottom’. Dermed må ofte de prostituerte nå arbeide mer og gjøre ‘verre ting’ enn før for å tjene det de ønsker.

Det tyske politiet vet at veldig store lovbrudd foregår, men opplever det som nesten umulig å påvise at tvang har skjedd fordi de prostituerte trues med alvorlige sanksjoner, ikke tør å fortelle sannheten om hva som skjer og hvordan de har kommet til Tyskland osv. Dermed blir det vanskelig/umulig for myndighetene å påvise menneskehandelen og dermed også å straffeforfølge den. Fra legaliseringen har antall rettssaker om menneskehandel i Tyskland gått ned, trass i at antall ofre med stor sannsynlighet har steget raskt. Altså har legaliseringen medført verre heller enn bedre arbeidsforhold for majoriteten av prostituerte i Tyskland.

Foto: Alejandro Fuero Cuervo, Flickr

Foto: Alejandro Fuero Cuervo, Flickr

Data fra Nederland støtter dette bildet: etter legaliseringen av prostitusjon i 1999 økte antallet traffickingsaker. Etter at strengere regler ble innført der, delte prostitusjonssektoren seg i to, en sektor der sexarbeiderne hadde lisenser, og en sektor uten lisenser der utøverne ofte var fra Øst-Europa og Vest-Afrika. Til og med i den ‘gode delen’ av sektoren er det dokumentert tilfeller av tvangsprostitusjon, og det er svært vanskelig å estimere mørketallene. Også i Nederland er det lite som tyder på at legaliseringen har medført bedre arbeidsbetingelser for alle de prostituerte. Dette understøttes blant annet av tall fra United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Hvis erfaringene fra Tyskland og Nederland overføres til Norge, vil konsekvensene av legalisering her sannsynligvis bli:

 • Økt innstrømning av kvinner og menn fra Øst-Europa som vil tilby seksuelle tjenester;
 • Økt omfang av menneskehandel og tvang, som det er vanskelig å etterforske og påtale;
 • (Mye) mer jobb for politiet;
 • Mange av personene som selger seksuelle tjenester fra før vil oppleve økt konkurranse og lavere priser, samt dårligere arbeidsvilkår;
 • Muligens bedre vilkår for de luksusprostituerte, siden deres kunder nå bedriver lovlige aktiviteter – men samtidig vil de kunne få mye hardere konkurranse.

Når det gjelder prostitusjon er det derfor god grunn til å spørre: Hvilke mål ønsker vi egentlig med prostitusjonspolitikken vår?

Hvis vi ønsker å begrense fenomenene prostitusjon og menneskehandel, er ikke legalisering veien å gå. Det vil bare åpne ‘alle sluser’. 

—————

Inga Margrete Ydersbond er stipendiat ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på energi og miljøpolitikk, men er også brennende engasjert i spørsmål knyttet til likestilling.

Du kan lese en lengre versjonen av denne artikkelen her.

4 tanker om “Legalisering av prostitusjon: frihet for hvem?

 1. Godt skrevet, Inga! Flott at du setter fokus på hvor vanskelig det er å skille mellom prostitusjon og menneskehandel, ‘den lykkelige horen’ har fått mye plass i den norske debatten.

  Liker

 2. Hei Inga! Veldig interessant å lese om erfaringene fra Tyskland spesielt- i prostitusjonsdebatten er det alt for mye synsing og for lite kunnskap. Men det jeg stusser over, er at den norske debatten vel går på avkriminalisering heller enn full legalisering? De forslagene jeg ser fremmet dreier seg stort sett om å fjerne sexkjøpsforbudet og myke opp hallikparagrafen så det ikke lenger vil være ulovlig å leie ut leiligheter og hotellrom til prostituerte, snarere enn en full legalisering av bordeller (som jeg tror Unge Venstre og FpU har programfestet, men ingen andre jeg kjenner til).

  Ellers godt skrevet og overbevisende innlegg, som Mari sa 🙂

  Liker

 3. Takk for det Mari! Jeg er sikker på at MR-bloggen er åpne for flere gjesteskribenter;-) håper å bidra til mer refleksjon og fakta i debatten.

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Fjerning av sexkjøpsloven? | Medianissen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s