Demokrati / Norge / Rettssikkerhet

Refleksjon om rettsstat og demokrati på en valgdag

Grunnlovsendringer

<Av Anine Kierulf, doktorgradsstipendiat, juridisk fakultet, UiO>

Anine Kierulf

Anine Kierulf

Grunnloven danner rammen for hva som lovlig kan drives av politikk. Bl.a. av denne grunn krever grunnlovsendringer, i motsetning til lovendringer, at folket – vi – høres før en endring skjer. Endringsforslag må fremsettes før valget, og kan først vedtas (med kvalifisert (2/3) flertall), etter valget.

Til vurdering før dagens valg foreligger det 38 forslag til endringer, noen av dem med en rekke underforslag. Av de mer prinsipielt omfattende, som også ligger an til å bli vedtatt, er forslag om å grunnlovsfeste menneskerettigheter, og å endre tilbakevirkningsforbudet i § 97. Sammen innebærer disse endringene i alle fall formelt og prinspielt den største reformen av Grunnloven siden 1814.

I likhet med de øvrige deler av folkestyret, er Grunnlovens foreskrevne «høring» hos folket langt på vei en fiksjon; de færreste går til valg ut fra de ulike partiers syn på grunnlovsendringer. Men en kunne kanskje håpet at partiene tok oss (og Grunnloven) såpass på alvor at de i det minste nevnte hva de synes om disse forslagene i sine partiprogrammer? Med et visst unntak for Venstre, har ikke jeg funnet noen som gjør det, ei heller hos dem som tradisjonelt har kunnet anses som rettsstatspartier. Og ingen av partiene konkretiserer hvilke av de foreslåtte formuleringer som bør inn i Grunnloven.

Vel er Grunnlovens symbolfunksjon viktig. Men er dens relle, konsitusjonelle funksjon virkelig like fullstendig uvesentlig som klima, velferdsstat og alt annet som ikke behandles i valgkampen? Det kan vi jo i så fall ta med oss til de utallige festtalene som vil bli Grunnloven til del – også fra de politikere som nå vil endre den uten å si noe om hva, hvorfor og hvordan til oss folk – i jubelåret 2014.

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s