Asylsøkere / Barns rettigheter / Norge / Valg 2013

KrF: Kristendemokratiet og menneskerettighetene har like historiske røtter

Hva betyr menneskerettigheter for KrF?

For kristendemokrater er menneskerettighetene et av de mest sentrale politiske verktøy for å ivareta respekten for individet og dets behov for fellesskap, ofte referert til som «det kristne menneskesynet». Etter andre verdenskrig vokste den kristendemokratiske ideologien frem som en reaksjon på de overgrepene som ble gjort i de store ideologienes navn. I likhet med menneskerettighetene henter kristendemokratiet sin inspirasjon fra tidligere kristen-humanistisk tenkning, med naturretten i hovedfokus. KrF vil dermed alltid ha en ekstra ryggmargsrefleks til kamp for enkeltmennesker som ofres på vegne av fellesskapet.

Hva synes dere er den største menneskerettslige utfordringen i Norge i dag?

Krf logo on balloons

Foto: MRbloggen

Vi er først og fremst veldig heldige for å bo i et land der menneskerettigheter i stor grad respekteres, likevel har vi også utfordringer. Den største av disse er nok asylsøkere og flyktninger sin situasjon. De mest alvorlige her er utsendelse av barn som har hele sine levetid og tilknytning i Norge til land de aldri har vært i og lang og passiviserende oppholdstid i asylmottak for mange mennesker.

Og hvordan har dere tenkt til å løse den?

KrF vil blant annet:

 • øke ressursene til behandling og forenkle systemet slik at prosessen for søknadsbehandlingen i UDI i gjennomsnitt ikke overstiger to måneder, og at eventuell klagebehandling i UNE i gjennomsnitt ikke skal ta mer enn seks måneder.
 • gi opphold til personer som har vært i Norge i mer enn fem år på grunn av sen behandlingstid og som selv har samarbeidet om saken.
 • sørge for at barn ikke straffes for foreldrenes brudd på utlendingsloven.
 • sørge for at barn av personer uten lovlig opphold og enslige mindreårige asylsøkere får oppfylt alle sine rettigheter slik vi finner dem i FNs barnekonvensjon.
 • arbeide for at alle enslige, mindreårige asylsøkere skal få kompetente hjelpeverger, både under asylsøkerprosessen, eventuell klagebehandling, og bosetting i kommunene.
 • sørge for at asylsøknader basert på tro eller seksuell legning skal vurderes med utgangspunkt i at søker ikke kan forventes å holde dette skjult i hjemlandet.
 • sikre konvertitter en reell og kompetansebasert behandling av sin asylsøknad.
 • la innvandrere som har skaffet seg jobb i Norge få anledning til å søke om arbeidstillatelse og eventuelt «bytte kø» fra behandling av søknad om asyl.
 • gi alle asylsøkere en psykiatrisk vurdering og tilbud om behandling ved alvorlige psykiske problemer.
 • at alle enslige mindreårige asylsøkere som har bodd lenge i Norge uten at det er muligheter for snarlig hjemsendelse til hjemlandet, må få oppholdstillatelse.

2 tanker om “KrF: Kristendemokratiet og menneskerettighetene har like historiske røtter

 1. Tilbaketråkk: MRbloggen følger valget | menneskerettighetsbloggen

 2. Tilbaketråkk: Hummer og kanari i de borgerliges regjeringsplattform | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s