Asylsøkere / Barns rettigheter / Norge / Valg 2013

SV: Må utvide retten til helsehjelp

 Hva betyr menneskerettigheter for SV?

Vårt mål er at alle mennesker skal kunne leve sine liv fri fra undertrykkelse. Angrep på demokratiske rettigheter og menneskerettighetene kan ikke aksepteres, uansett hvor de forekommer.

SV logo

Foto: MRbloggen

Demokrati og menneskerettigheter er en forutsetning for å oppnå rettferdig fordeling av makt og ressurser. Norge skal være en pådriver for utbredelse og styrking av menneskerettighetene. Det er viktig med både kritikk og dialog for å endre menneskerettighetssituasjonen i mange land.

Hva synes dere er den største menneskerettslige utfordringen i Norge i dag?

Vi har spesielt to store utfordringer, og det gjelder behandlingen av papirløse innvandrere og asylbarn. Når det gjelder papirløse ser vi at menneskerettighetene tilsynelatende avhengig av statsborgerskap. Barn som søker asyl alene i Norge, er en spesielt sårbar gruppe og har derfor et spesielt behov for beskyttelse og omsorg. Vi har ikke kommet helt i mål på dette feltet.

Og hvordan har dere tenkt til å løse den?

Asyl- og innvandringspolitikken må være solidarisk, rettssikker og rettferdig:

Papirløse
SV vil innføre en midlertidig arbeidstillatelse for personer som har fått endelig avslag, men som det ikke er utsikter til å klare å returnere. Tillatelsen bør gjøres permanent etter 5 år når identiteten er kjent, og etter 8 år dersom det er tvil om søkerens identitet.

SV mener at alle skal ha lik rett til helsetjenester, også for papirløse og ureturnerbare asylsøkere. Derfor vil vi utvide dere rett til helsehjelp.

Asylbarn
SV mener at barn aldri kan stilles til ansvar for foreldrenes handlinger. Barnets beste må gå foran såkalt innvandringspolitiske hensyn. Barn som har vært lenge i Norge uten lovlig opphold, og som hører hjemme her gjennom et liv og tilknytning til Norge, må få opphold. Det betyr at eventuelle foreldre som befinner seg i Norge og søker asyl, også må få opphold. At hensynet til barnets beste veier tyngst, innebærer også at det ikke kan stilles krav om at foreldrene har en viss inntekt for at de skal kunne få familiegjenforening med sine barn.

SV kjemper for at barns rettigheter skal styrkes. FNs barnekonvensjon og prinsippet om barns beste må bli styrende for en ny asylpolitikk som er rettssikker, rettferdig og solidarisk. SV vil også avvikle ordningen med midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere.

En tanke om “SV: Må utvide retten til helsehjelp

  1. Tilbaketråkk: MRbloggen følger valget | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s