Norge / Valg 2013

Høyre: Utstrakt bruk av varetekt og glattcelle i Norge

Hva betyr menneskerettigheter for Høyre? 

Høyre respekterer det enkelte mennesket, uansett bakgrunn. Mennesket skal være fritt og ta ansvar for egne handlinger. Lover skal beskytte andres rettigheter og friheter. Menneskenes grunnleggende rettigheter kan bare realiseres i et

Foto: Høyre

Foto: Høyre

samfunnsfellesskap bygget på rettsstaten, folkestyret og ytringsfrihet. Menneskets evne til å øve rettferdighet gjør demokrati mulig. Menneskets tilbøyelighet til urettferdighet gjør demokratiet nødvendig. Høyre mener at Norge skal være en sterk og prinsipiell stemme for universelle menneskerettigheter i det internasjonale systemet. Dette skal særlig gjelde sivile og politiske rettigheter. Samtidig må Norge engasjere seg for menneskerettigheter og demokrati på vårt eget kontinent.

Hva synes dere er den største menneskerettslige utfordringen i Norge i dag? 

Forholdsvis utstrakt bruk av varetekt og glattcelle, som er det som oftest har kommet opp som kritikk fra internasjonale observatører, blant annet Europarådet og FNs periodiske landgjennomganger (Universal Periodic Review). Bruk av varetekt og glattcelle skyldes ofte manglende varetektskapasitet. I tillegg sitter mange som skulle ha vært varetektsfengslet på glattcelle i politiarresten i påvente av plass.

Og hvordan har dere tenkt til å løse den? 

Høyre ønsker å øke soningskapasiteten ved norske fengsler ved å bygge nye plasser. Antallet fengselsplasser er for lavt, samtidig som det må bli en bedre balanse mellom åpne og lukkede plasser. Høyre mener videre at det må satses mer på forskning om resultatene av soning i norske fengsler. Mangel på varetektsplasser gjør at politiet heller slipper mistenkte fri enn å fremstille den for varetekt. Det er også stort behov for mer kunnskap om faktorer som påvirker måloppnåelsen i Kriminalomsorgen.

En tanke om “Høyre: Utstrakt bruk av varetekt og glattcelle i Norge

  1. Tilbaketråkk: MRbloggen følger valget | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s