English articles / Norge / Rettssikkerhet

Urettferdighet i det norske rettssystemet

<Kingsley Audy, med hjelp og oversettelse fra Jonas Iversen>

English Version

Jeg kom til Norge i 2004. Jeg fikk arbeidstillatelse og begynte å jobbe i 2005. Jeg jobbet lovlig og betalte skatt helt til livet mitt forandret seg dramatisk i 2009. Da ble jeg arrestert av politiet og dømt for en forbrytelse knyttet til narkotika. Nå har jeg vært fire år i fengsel, og det er bestemt at jeg skal bli deportert tilbake til Nigeria etter enda et og et halvt år til i fengsel. Det betyr at jeg vil bli sendt bort fra min kone og mine barn i Oslo, som i all praktisk forstand betyr at livet mitt med dem er over.

Dette er mer enn en dobbel straff for meg. Etter å ha vært i fengsel nå i over fire år, og borte fra familien min i denne perioden, har jeg ikke fått en ny sjanse. I steden blir jeg sendt enda lenger vekk fra familien. En slik straff er umoralsk og umenneskelig.

Foto: Øystein Mamen/Speranza Film

Foto: Øystein Mamen/Speranza Film

Faktum er at jeg er uskyldig i denne saken, men det er en annen historie. Grunnen til at jeg skriver her er ikke for å bevise min uskyld. Jeg ønsker å få frem den urettferdigheten det er å få en dobbel straff. I tillegg ønsker jeg å snakke ut om den grusomme straffen som handler om å splitte en familie, enten man er skyldig i en forbrytelse eller ikke.

Å utvise en mann bort fra sine barn er en fryktelig dom å få, og det er galt og umoralsk når forbrytelsen han har begått ikke har vært rettet mot familien. Jeg føler et ansvar for å snakke ut om dette problemet fordi det gjelder så mange andre foreldre. Og enda viktigere, det skader barna.

Stedatteren min blir åtte år i august, min første sønn blir snart fire, og min yngste sønn blir to år i september. De vil ikke bare vokse opp uten en far. Siden de allerede kjenner sin far, og de elsker sin far, vil de oppleve å miste sin far, for alltid. Et sånt system er ikke rettferdig.

Dette er et stort problem med det norske rettssystemet som de fleste nordmenn ikke er kjenner til. Norge er et land som alltid snakker om hva som er best for barna, men jeg kan ikke forstå hvordan å sende meg bort fra mine barn for alltid er det beste for dem. Jeg tror ikke dette er best for noen barn.

Jeg kom til å innse at mange barn i Norge vokser opp uten en far nettopp på grunn av slike bestemmelser. Disse barna fortjener å være sammen med begge sine foreldre. Å splitte familier på den måten er svært alvorlig, og jeg føler at det ikke blir tatt hensyn til når dommen om deportasjon blir bestemt. Disse menneskene blir ikke lyttet til fordi de blir bare sett på som kriminelle, ikke som foreldre. Et slikt system kan ikke dreie seg om rettferdighet. Det handler om å kontrollere innvandring med illegitime midler. Systemet straffer de svake for hardt; innvandrere så vel som deres barn.

Les svar fra UDI – «Utvisning – dobbeltstraff og i strid med barnets beste?»

En tanke om “Urettferdighet i det norske rettssystemet

  1. Tilbaketråkk: MRbloggen 1 år! | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s