Helse / Kvinners rettigheter / Likestilling og ikke-diskriminering / Utdanning

Mensen og menneskerettigheter

<Av Kjersti Skarstad, redaktør>

Hva i alle dager har mensen med menneskerettigheter å gjøre? Og hvordan henger mensen sammen med lik rett til utdanning? Jo, nå skal du høre.

Det er en kjensgjerning at kvinner og menn har lik rett til utdanning, men til tross for dette faktum vet vi at i realiteten er det ikke slik. Mangel på ressurser, prioritering av gutter, omsorgsansvar og husmorsplikter er kjente forklaringer. Men i artikkelen ”I can’t go to school today” argumenterer forskeren Julie Stewart for at også hvordan samfunnet håndterer noe så naturlig som menstruasjon kan være en medvirkende årsak til at jenter ikke får lik tilgang til utdanning i utviklingsland.

I noen land er ikke tamponger og bind klassifisert som en nødvendighet, men som luksusprodukter – et sikkert tegn på at det ikke er kvinnene som sitter med makta.  Foto: Kjersti Skarstad

I noen land er ikke tamponger og bind klassifisert som en nødvendighet, men som luksusprodukter – et sikkert tegn på at det ikke er kvinnene som sitter med makta.
Foto: Kjersti Skarstad

I Norge vil det i de aller fleste tilfeller være utrolig tåpelig å ikke gå på skolen bare fordi man har mensen, men tenkt deg hvordan det ville ha vært dersom du ikke hadde bind og tamponger, og skolen du gikk på ikke hadde avskjermede toalett. Tenk deg i tillegg at du måtte bruke en hvit skoleuniform, at en blodflekk ville være den totale fornedrelse, og at temaet mensen og pubertet var sett på som totalt tabu. Slik var situasjonen på landsbygda i Zimbabwe der Stewart gjorde sine studier. Resultatet? Kanskje ikke uventa – mange av jentene ble hjemme når de hadde mensen.

Å være hjemme noen dager hver måned høres kanskje ikke så mye ut, men er du borte fra skolen fem dager hver måned tilsvarer dette faktisk 60 dager eller 2 måneder hvert år. Et så stort frafall vil definitivt ha en negativ effekt på utdanning og læring.

Girls just get less intelligent?

En mannlig lærer fra Zimbabwe forklarte imidlertid frafallet slik:

«When girls first come to school at the age of five or six they are very bright and do very well. But when they get to 11 or 12 they seem to lose their brains…Girls just get less intelligent.”

Heldigvis delte ikke alle hans oppfatning av situasjonen. En gruppe forskere og lærere bestående av både zimbabwiske kvinner og menn tok tak i problemet.

Det første og viktigste steget var å bryte stillheten og begynne å snakke om pubertet og menstruasjon. Informasjonsbrosjyrer ble derfor lagd, møter ble holdt, og instruksjoner for hvordan man selv enkelt kunne lage bind ble distribuert. En populær mannelig lærer påtok seg ansvaret for å vise hvordan bindet skulle brukes på en konferanse for skoleledere – til stor interesse for nysgjerrige deltakerne. Det ble foreslått at sløydelever kunne lage noen enkle vegger som kunne settes opp rundt toalettene. Alt billige og enkle løsninger.

Stewerts studie er et godt eksempel på at dersom man skal realisere lik rett til utdanning må man sørge for at selv de små ting i samfunnet bygger opp under dette målet. I dette tilfellet ble jenter borte fra skolen rett og slett fordi det var en manglende forståelse av hva det å være kvinne innebærer. Når skoler tilrettelegges kun for det ene kjønnet oppstår det diskriminering – bevisst eller ubevisst.

Menseneksempelet illustrerer dessuten et annet viktig poeng: noen ganger dreier menneskerettighetene seg om det som kan oppfattes som svevende juridiske prinsipper, men mest av alt handler menneskerettighetene om vår hverdag. Av og til kreves store og kompliserte omveltninger for å bedre menneskerettighetssituasjonen – andre ganger er alt som kreves litt sunt bondevett.

Kilde: Julie Stewart (2006) ”I can’t go to school today”, i Hellum, Anne og Stewart, Julie Human Rights Intersecting Plural Legalities and Gendered Realities. Paths are Made by Walking.

3 tanker om “Mensen og menneskerettigheter

  1. Tilbaketråkk: MRbloggen 1 år! | menneskerettighetsbloggen

  2. Tilbaketråkk: Menneskerettighetsbloggen fyller 3 år | menneskerettighetsbloggen

  3. Tilbaketråkk: Menneskerettighetsbloggen fyller 4 år! | menneskerettighetsbloggen

Legg en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s